Partene enige – storstreik avverget

Publisert

tariffoppgjøret2019

Reallønnen vil øke (Foto: Tale Jordbakke).

15 timer på overtid ble NHO og LO/YS enige i årets tariffoppgjør. -Det er svært gledelig for begge parter at vi kom til enighet, sier Anne Cecilie Kaltenborn, leder av NHO Service og Handel. Partene ble enige om en ramme på 3,2 prosent.

#205

Anne-Cecilie Kaltenborn, er leder av NHO Service og Handel.

Forhandlingene har i hovedsak dreid seg om to forhold: et generelt lønnstillegg og et eget lavlønnstillegg. 

- Tjeneste- og handelssektorene i Norge sysselsetter 8 av 10 som jobber, og dette er arbeidsintensive bransjer. Det ble solide tillegg på flere av disse avtalene - det vil gi økt kjøpekraft for store grupper, og samtidig blir det utfordrende for selskapene i disse bransjene som ofte har lave marginer, sier Kaltenborn.

- Det er gledelig at vi sammen med Lo og YS har landet et ansvarlig og helhetlig oppgjør, sier hun.

#005

NHO-sjef Ole Erik Almlid.

- Vi har strukket oss langt

- Vi har strukket oss langt, men vi endte på et resultat som vi i fellesskap kan akseptere. For oss var det avgjørende å sikre konkurransekraften til norske bedrifter, og det har vi klart i årets oppgjør, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid. 

- Reallønnen vil øke, samtidig som det er mulig for våre bedrifter å konkurrere med utlandet. Bedriftene er avhengige av å selge det de produserer. Dette gir grunnlag for tusenvis av arbeidsplasser i bygd og by og har store ringvirkninger som tjener samfunnet, sier Almelid.

Partene er enige om et generelt tillegg på 2,50 kroner og i tillegg et lavlønnstillegg på 2 kroner. Det er den samlede kostnadsveksten som er avgjørende for hvorvidt det er rom for lokale tillegg. 

#205

Carl-Fredrik L. Bjor er konsernsjef i ISS.

ISS: - Vi har fått en stor utfordring

Vi har fått vår medlemsbedrift ISS til å kommentere oppgjøret.

- Vår viktigste ressurs innenfor tjenestesektoren er menneskene som jobber her.  ISS Norge har 11 000 medarbeidere som bidrar til at store deler av samfunnet går rundt hver dag.  Vi er glad for at våre dyktige medarbeidere har fått et godt lønnsoppgjør og vi er glad for at vi unngikk storkonflikt. Imidlertid ser vi at vi som arbeidsgivere har fått en stor utfordring i fanget. Med den store andelen som lønnsutgifter utgjør i våre bransjer, som renhold, kantine og eiendomsdrift, gir et kostbart lønnsoppgjør som dette betydelige utfordringer fremover, sier konsernsjef Carl-Fredrik Bjor i ISS Norge.

Les NHOs vurderinger av rammen.

Disse tariffavtalene omfattes av lønnsoppgjøret 2019.

NHO og landsforeningene inviterer ledelsen og forhandlingsansvarlige i medlemsbedriftene til orienteringsmøte om årets oppgjør. Her kan du melde deg på i din region.

Les protokollen fra oppgjøret med LO.

Les protokollen fra oppgjøret med YS.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!