Usikkert når lønnsoppgjøret starter

Nyhet, Lønn og tariff

Publisert

Jørn Eggum (Fellesforbundet) og Stein Lier-Hansen (Norsk Inndustri).

Det er fortsatt stor usikkerhet om hvordan årets forhandlinger vil foregå. Lønnsoppgjøret mellom Norsk Industri og Fellesforbundet var i gang, men ble utsatt til 3. august på grunn av koronaviruset. NHO Service og Handel vil forhandle sine overenskomster når frontfagsforhandlingene er ferdig.

Siden NHOs representantskap behandlet forutsetningene for lønnsoppgjøret 2020 i begynnelsen av mars, har situasjonen i norsk og internasjonal økonomi endret seg dramatisk. Løpende undersøkelser fra NHO-fellesskapet viser at mange medlemsbedrifter har store økonomiske problemer som følge av smitteutbruddet, og det vil kunne gå lang tid før økonomien igjen er tilbake der den var før krisen. Se slik utvikler bransjene seg under korona (tall og fakta).

Smitteutbruddet har snudd opp ned på de fleste forutsetningene for lønnsoppgjøret i år. Inntil videre må vi likevel forholde oss til at årets frontfagoppgjør starter som planlagt tidlig i august i år.

Lønnsoppgjøret 2020 skal gjennomføres som et såkalt forbundsvist oppgjør. Det innebærer at frontfaget representert med henholdsvis Fellesforbundet og Norsk Industri, forhandler først, og at de øvrige overenskomstene forhandles med utgangspunkt i den rammen frontfaget blir enige om.

NHO Service og Handel er part i flere overenskomster. Dersom frontfagsforhandlingene starter 3. august 2020, vil forhandlingstidspunktene, for de overenskomstene NHO Service og Handel har ansvar for, strekke seg utover høsten. Eventuelle lokale forhandlinger kan først skje når de sentrale tarifforhandlingene er avsluttet.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt