NHO Service og Handel

Innhold

Tariffoppgjøret 2018

Nyhet, Lønn og tariff

Publisert

#205

Lønnsoppgjøret 2018 blir et samordnet oppgjør. Det vil si at det er NHO-sjef Kristin Skogen Lund og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen som styrer forhandlingene (Foto: Marius Strand/NHO).

LO har på sitt representantskapsmøte i dag vedtatt et samordnet oppgjør for 2018. Det betyr at det er LO og NHO som leder forhandlingene.

Oppgjøret omfatter alle LOs avtaler med unntak av oljeoverenskomstene. Det vil bli ført parallelle forhandlinger med YS. Kravoverleveringen er avtalt 12. mars og oppstart av forhandlingene er 13. mars. Det vi bli en forbundsvis sløyfe, forhandlinger av den enkelte overenskomst, i tiden mellom 14 og 20. mars. Hvis det ikke oppnås enighet videreføres gjeldende bestemmelser for perioden 18-20. Det er med andre ord ikke streikerett i den forbundsvise sløyfen. Endringer det er enighet om vil kunne omfattes. Trolig vil det også bli gitt en lønnsramme som skal fordeles på den enkelte overenskomst. Hvis det ikke blir enighet i det samordnede oppgjøret får vi et brudd før påske og megling med utløp 7. april. Da kan alle tariffbundne bedrifter bli tatt ut i streik.

Tjenestepensjon og endringer i AFP-ordningen

Det er forventet at tjenestepensjon og endringer i AFP-ordningen blir sentrale krav fra LO. Dette blir utfordrende for NHO-felleskapet. NHO ønsker ikke tariffesting av tjenestepensjon og har foreslått at AFP-ordningen transformeres til en opptjeningsordning. Dette må i tilfelle utredes mer og vi kan ikke vente en slik løsning i dette oppgjøret.

I tillegg til disse sentrale kravene kan vi møte krav om begrensinger av innleie og seriøsitet i arbeidslivet. Norsk Industri har avtalt å forhandle reise, kost og losjibestemmelsene i Industrioverenskomsten. Dette kan bli en av de vanskeligste sakene å løse, men det vil i liten grad ha betydning for service og handelsbedriftene, med unntak av bemanning.

De forbundsvise sløyfene vil foregå med begrensede forhandlingsutvalg. Vi vet ikke helt hvordan vi skal organisere dette ennå, men er i dialog med våre motparter. Vi kommer tilbake med mer informasjon når det blir klart.

Mer om saken

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!