NHO Service og Handel

Innhold

Foreldre heier på nye praktiske fag

Nyhet, Kompetanse og utdanning

Publisert

unge i bygg og anlegg

Foto: (Lise Jacobsen Hall /Veidekke)

Innen 1. mars skal landets 60.000 tiendeklassinger velge retning for videregående opplæring. Deres foreldre er viktig for hva ungdommene velger. Nå viser ny undersøkelse at foreldre heier på nye praktiske fag i skolen.

Innføring av nye praktiske fag vil skape økt trivsel og gjøre ungdom bedre rustet til å velge mellom yrkesfag og studiespesialisering, mener foreldre til 9. og 10. klassinger i en ny undersøkelse som er uført av Opinion for Veidekke. 7 av 10 foreldre mener at innføring av praktiske fag vil gjøre ungdom bedre rustet til å velge mellom yrkesfag og studiespesialisering. 8 av 10 mener at praktiske fag vil gjøre at ungdom trives bedre på skolen.

Se også Folk som kan noe praktisk vil alltid være en vinner

– Veidekke håper ungdommene legger egne interesser og motivasjon til grunn for sine valg, og vi håper at mange velger bygg- og anleggsteknikk. Det er et økende behov for alt fra tømrere og betongarbeidere til maskinførere og asfaltarbeidere. Dette gjelder i distriktene, men i enda større grad i de store byene. Prognoser fra Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg viser at vi trenger 8.500 nye fagarbeidere innen bygg og anlegg hvert eneste år frem mot 2030, sier konserndirektør Catharina Bjerke i Veidekke Industri.

Tilrettelegging for praktiske fag

– At regjeringen i 2019 innførte obligatorisk valgfagsordning med praktiske rettede fag i ungdomsskolen er veldig bra, for ikke alle er skapt for et teoretisk arbeidsliv innendørs. Vi må ta i bruk alt det gode norsk ungdom har av praktiske ferdigheter som en teoretisk skole ikke belønner. Og vi tror det er riktig å starte med tilrettelegging av praktiske fag lenge før ungdommen skal ta valget om videregående utdanning, sier konserndirektør Hans Olav Sørlie i Veidekke Bygg. 

Mer om saken

Næringslivets tilgang på medarbeidere med riktig kompetanse er politisk viktig for NHO Service og Handel. Mer her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt