Hardere lut mot kriminelle i arbeidslivet

Publisert

#205

Arbeidsminister Anniken Hauglie.

NHO Service og Handel støtter Regjeringens tiltak for å skaffe hardere lut mot kriminelle i arbeidslivet.

- Vi støtter tiltak som bidrar til å luke ut kriminelle som bryter lover og regler, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, adm dir i NHO Service og Handel.

- Våre medlemmer opplever det som et stort problem at uproffe aktører prøver å utkonkurrere seriøse bedrifter gjennom juks og ujevnt trav. Vi ser at en del kriminelle aktører utgir seg for å være en del av våre servicebransjer, mens de egentlig kun har tatt tilhold der så lenge de ser seg tjent med det, og ikke er med på å bygge hverken troverdighet for bransjen eller arbeidslivet på lang sikt.

Statsminister Erna Solberg og statsrådene Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Anniken Hauglie har i dag, mandag, invitert partene i arbeidslivet til toppmøte om arbeidslivskriminalitet. Her ble erfaringer presentert etter at det i syv byer er etablert sentre som hver dag har funnet kriminell virksomhet på arbeidsplasser.

481 kriminelle aktører fjernet

3.400 virksomheter ble kontrollerte av sentrene for arbeidslivskriminalitet i 2017, mot 3.100 året før. 481 kriminelle aktører er fjernet fra markedet/dømt, eller har fått sin kapasitet redusert. 61 kriminelle nettverk er avslørt.

I følge VG kommer det flere nye tiltak.

– Min beskjed til de kriminelle er: - Dere skal kjeppjages ut av arbeidslivet, sier arbeidsminister Anniken Hauglie til VG.

NHO Service og Handel har i mange år kjempet for økt seriøsitet i våre bransjer.

- Et eksempel er etablering av godkjenningsordning og almenngjøring av tariffavtale i renholdsbransjen. Et annet og ferskere eksempel er forslaget om godkjenningsordning for bemanningsbransjen som vil gjøre det lettere for byggherrer og entreprenørselskaper å sjekke at innleie av arbeidskraft skjer innenfor lover og regler. Dette forslaget har vi fremmet både i Storting og media, og fått mange gode tilbakemeldinger på, sier Kaltenborn.

NHO har også nylig fremmet en pakke med tilbake mot arbeidslivskriminalitet. Samarbeid mellom etatene er et viktig virkemiddel. Mer her

– Regjeringen foreslår en lovendring, som innebærer at ansatte i NAV gis unntak fra taushetsplikten overfor andre offentlige myndigheter, når det er nødvendig for å avdekke eller forfølge arbeidslivskriminalitet, sier Hauglie til VG.

Mer om saken i VG

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!