NHO Service og Handel

Innhold

Ny økonomi på frammarsj

Nyhet, Næringspolitikk

Publisert

Fra Fafos nett-sending

10 - 30.000 personer har jobb i 30-40 bedrifter i plattformøkonomien i Norge. Det er fare for at monopoldannelser vil sette høye barrierer for nykommere, i følge rapport som Fafo-la frem i dag. – Denne økonomien vil fortsette å vokse, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir. i NHO Service og Handel.

Fafo og Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) har kartlagt denne økonomien på oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet. Fokus er på bruk og formidling av arbeidskraft, hva som kjennetegner arbeids- og oppdragsforholdene, og hvordan ansvaret for arbeidsmiljø, helse og sikkerhet følges opp. Rapporten «Når sjefen er en app» konkluderer med at plattformøkonomien (også kalt delingsøkonomien) skaper ganske få arbeidsplasser. Bak rapporten står Fafo-forskerne Beate Sletvold Øistad og Kristin Jesnes.

Rapporten viser at plattformøkonomien gir jobb til 10-30.000. Flertallet jobber sjelden og har små inntekter. Yngre arbeidstakere er overrepresentert. Tre store virksomheter dominerer. Det er Finn Småjobber, Uber og Foodora. Rapporten viser til tall fra Skattedirektoratet som viser at Uber hadde 1.258 sjåfører i sving i 2016 og at disse tjente 114 millioner kroner.

Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir i NHO Service og Handel og Håkon Haugli, adm.dir i Abelia møttes til debatt da Fafo-rapporten ble lagt frem 11. januar.

-Plattformøkonomien vil vokse. Jeg tror mye vil bevege seg mot tradisjonell virksomhet og mange etablerte bedrifter vil vurderer å implementere slik teknologi i sin virksomhet, sa Anne-Cecilie Kaltenborn.

Hun understreket at det som i dag er preget av svart økonomi vil i den nye økonomien bli hvit og kan løfte mange arbeidstakere over i tryggere rammer.
video: Anne-Cecilie Kaltenborn (NHO Service og Handel) i debatt med Håkon Haugli (Abelia):

Abelia-sjefen: – Våre plattformøkonomi-medlemmer ønsker å spille etter reglene

Delingsøkonomien er en 'game changer' for tjenesteytende næring

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!