Oppsiktsvekkende stortingsvedtak om lønn

Publisert

#205

-Det er ikke hverdagskost når Stortinget tar en beslutning om lønns- og arbeidsvilkår for ansatte innen pleie og omsorg som griper langt inn i arbeidslivets egne tariff-forhandlinger og lønnsoppgjør, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, ad. dir i NHO Service og Handel.

Følgende ble vedtatt, mot regjeringspartienes stemmer: "Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan det kan sikres at aktører som mottar offentlige tilskudd til drift av helse- og omsorgstjenester, har lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår på linje med det som gjelder i offentlige virksomheter"

Vedtaket er oppsiktsvekkende - av minst tre grunner:

For det første har vi lange tradisjoner for at lønns- og arbeidsvilkår avgjøres mellom partene i arbeidslivet. Det skjer gjennom trepartssamarbeidet, tariffavtaler og lokal lønnsdannelse. Dette er grunnleggende, enten vi snakker om kommunale sykehjem, private sykehjem i avtaler med kommuner, eller for den saks skyld andre offentlige og private arbeidsgivere.

Stortinget mangler innsikt

For det andre viser politikerne med dette vedtaket liten innsikt i hvordan anbud og avtalevilkår innen helse og velferd utformes i kommuner. Lønns og arbeidsvilkår er her helt sentrale avtalepunkter. Formelle lovkrav må oppfylles, og tariffavtale eller tilsvarende lønns-og arbeidsvilkår må legges fram. Ofte vil private, som skal drive for en kommune, ta utgangspunkt i kommunalt lønnsnivå.  Hvorfor? Fordi dette er ønsket fra oppdragsgiver, og fordi lønns- og arbeidsvilkår også er en del av det man konkurrerer på.

For det tredje har Stortingets flertall manglende innsikt i fakta om lønns- og arbeidsvilkår for denne bransjen. NHO Service og Handel har statistikk som dekker 1.700 ansatte som står for 1.067 årsverk i sykehjem driftet av våre medlemsbedrifter. Disse har konkurransedyktige lønns- og arbeidsvilkår, kan man se ved at våre tall sammenlignes med KS-tariff (den alle kommuner unntatt Oslo bruker).  

Sammenligningen med KS viser at grunnlønnen (lønnen før tilleggene) i snitt er høyest for ansatte i private sykehjem. Det gjelder for de fleste ansatt- og ansiennitetsgruppene.

 Spesielt for sykepleiere er lønnsvilkårene i private sykehjem gunstig. Ansatte i sykehjem, som de private driver på vegne av det offentlige, er på ingen måte lønnstapere.

(Kilde: KS sine lønnstall PAI-register. NHO Service og Handel sine lønnstall er lønnsdata samlet inn i forkant av hovedoppgjøret 2016).

Varierer også mellom kommuner

Oslo er eget tariffområdet og lønner sine ansatts svært godt. Det medfører at  ansatte i Oslo kommune tjener bedre enn kolleger i de fleste andre kommuner, og ofte bedre enn hos private i Oslo.

Dette viser med all tydelighet at også innenfor helse- og omsorgsfagene vil det være lønnsvariasjoner mellom kommuner, mellom kommunale og private arbeidsgivere innenfor sykehjem, og mellom ansattgrupper basert på stillingskategori og ansiennitet.

Partene som forhandler lønn

Det er partene i arbeidslivet som fremforhandler lønns- og pensjonsvilkår, og av respekt for nettopp arbeidslivets forhandlingsrett og beslutningsrett, bør stortingspolitikere holde seg langt unna det å skulle sette tariffavtaler til side, og fastsette lønnsnivåer i Stortinget. Hvem er neste yrkesgruppe ut som Stortinget skal engasjere seg i?

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!