Regjeringen ofrer norske arbeidsplasser: - Det er helt absurd

Nyhet, Næringspolitikk

Publisert

Kaltenborn

Anne-Cecilie Kaltenborn er adm. dir i NHO Service og Handel.

- Det er knapt til å fatte at Regjeringen ofrer norske arbeidsplasser for å sponse utenlandske nettbutikker. Jeg tror ikke de forstår alvoret. Når de i tillegg opprettholder sukkeravgiften på brus, blir dette ekstra ille, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Å fjerne avgiftsfritaket på netthandel under 350 kroner vil alene skape 1.700 nye arbeidsplasser i Norge, viser en ny rapport fra analyseselskapet Menon.  Likevel opprettholder Regjeringen denne forskjellsbehandlingen som nå rammer norsk handel med full tyngde.  I statsbudsjettet som ble lagt frem i dag, heter det at Regjeringen vil reversere avgiftsøkningen på sjokolade- og sukkervarer. De foreslår å reversere avgiftsøkningen til prisjustert nivå for 2017, men avgiften på brus lar de stå.

-  NHO Service og Handel representerer de største aktørene innen norsk netthandel, som Kolonial.no, Komplett.no og Netthandelen.no. Vi har også mange medlemmer innen fysisk handel som rammes av 350-kronersgrensen, som Rema 1000 og Kremmerhuset. Tilbakemeldingene de gir oss stemmer godt overens med hva rapporten forteller oss: Avgiftsfri import fra utlandet hemmer vekst og mulighet for å skape nye arbeidsplasser i Norge. I tillegg er det klart at når vi ser en stadig vekst i denne subsidierte importen, går omsetningen i norske butikker tilsvarende ned. Sagt med andre ord: Videreføringen av 350-kronersgresen , rammer ikke bare fremtidige arbeidsplasser, den bidrar også til at jobber vi har i dag, forsvinner, sier Kaltenborn.

Brusavgiften gir dobbeltsmell

Samtidig reverseres ikke sukkeravgiften på brus, kun på sjokolade. Summen av avgiftsfri import og en høy, særnorsk avgift på brus, gjør det svært attraktivt å bestille brus i store mengder fra utlandet.

- Det er helt absurd at butikkmedarbeidere i «Post i butikk» utleverer avgiftsfri brus bestilt over nett fra den samme disken som de selger avgiftspliktig brus kjøpt i fysisk butikkhandel, sier Kaltenborn.

Vil gi statskassen 900 mill.

Hun setter nå sin lit til at KrF vil kreve at sponsingen av utenlandske nettbutikker fjernes når Regjeringen skal forhandle for å skaffe flertall for budsjettet. KrF har tidligere krevd at Regjeringen utreder en fjerning av 350-grensen.
Kaltenborn minner også om at i tillegg til mange nye arbeidsplasser, vil en fjerning av denne subsidieringen gi statskassen store inntekter.

- Menon-rappporten dokumenterer at statens inntekter langt vil overstige kostnadene ved fjerning av 350-kronersgrensen. Allerede første år vil inntektene være på over 900 millioner kroner. Det bør være kjærkomne penger å ha med seg når man skal forhandle fram et flertall for et budsjett i høst, sier Kaltenborn.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!