Én av fem bedrifter får nei til støtte

#205

Anne-Cecilie Kaltenborn.

1 av 5 bedrifter har fått avslag på kontantstøtte under koronakrisen, skriver Klassekampen. NHO Service og Handel peker på tre svakheter ved ordningen: Definisjonen på faste utgifter, definisjonen på sesongarbeid og krav til organisasjonsform.

Skatteetaten har mottatt totalt 72.300 søknader om støtte i månedene mars, april og mai. Totalt har 15.018 av disse blitt avslått. Den største avslagsprosenten var for mars måned. Da ble hele 37,5 prosent av søknadene avslått. Skatteetaten opplyser at de fleste avslagene er såkalte maskinelle avslag. Kun 886 søknader har blitt avslått ved manuell behandling i perioden, mens 14.132 har blitt avslått maskinelt, altså automatisk, skriver avisen.

Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir. i NHO Service og Handel, sier til Klassekampen at det ikke er tekniske feil i Skatteetatens systemer som er hovedproblemet med ordningen. Generelt sier hun at våre medlemmer er fornøyde med kontantstøtten.

– Jeg synes at regjeringen og skatteetaten har vært gode. De har fått opp ordninger fort, sier Kaltenborn. Likevel peker hun på flere grunner til de store forskjellene mellom hva som var beregnet til næringslivet, og hva som har blitt utbetalt. Hun viser til tre hovedgrunner: definisjonen på faste utgifter, definisjonen på sesongarbeid, og kravene bedrifters organisasjonsform, som kan være grunnlag for avslag.

Bemanningsbransjen

På faste utgifter trekker hun fram bemanningsbransjen som et eksempel:

– Bemanningsbransjen har ofte utgifter knyttet til leie av bolig til utenlandske arbeidere. Det er ikke regna som en fast utgift under ordningen, sier Kaltenborn.

Om organisasjonsform sier hun at bunnlinja til et konsern blir brukt som bunnlinja til de enkelte foretakene under konsernet.

– Det gjør at hvis summen for konsernet er ok, så kan de ha ganske store virksomheter som går med store tap, men som likevel ikke får noe støtte, sier hun.

Sikkerhetsbransjen

Om sesongarbeid trekker hun fram sikkerhetsbransjen. Der er det fortsatt mange hundre permitteringer, sier hun, grunnet at festivalsommeren har falt bort, og lite trafikk på flyplasser. Likevel har de falt utenfor støtteordningen.

Kaltenborn sier at det de frykter mest nå, er de langsiktige konsekvensene av viruset.

Hun håper at kontantstøtteordningen kan bli forlenget etter august om nødvendig.

– Vi håper og tror at når tredje og fjerde kvartal kommer, så vil vi ha mulighet til å diskutere fortsettelsen av de forskjellige ordningene hvis man ser at det er nødvendig. Hos oss så langt har vi sett masse permitteringer, men ikke massive konkurser. Derfor holder vi fortsatt pusten, sier hun.

Les hele saken i Klassekampen

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt