Frykter masseoppsigelser til våren - permitteringsordningen bør utvides

Publisert

6 av 10 bedrifter i kantinebransjen har sagt opp ansatte, og hele 7 av 10 bedrifter i denne bransjen planlegger ytterligere oppsigelser, viser fersk medlemsundersøkelse fra NHO Service og Handel.

- I mars 2021 vil mange i denne bransjen allerede ha vært permittert i 52 uker, og vi frykter at det da kommer ras av oppsigelser. Vi tror mange av disse vil kunne komme i arbeid igjen over sommeren, og det vil derfor være god samfunnsøkonomi å forlenge permisjonsperioden noen måneder, sier Anne-Cecilie Kaltenborn adm. dir. i NHO Service og Handel.  

Undersøkelse er gjort sist uke, er basert på 3.000 svar fra NHOs medlemsbedrifter og har 400 respondenter frabedrifter i NHO Service og Handel.

Samtlige kantinebedrifter, som svarer i undersøkelsen, melder om redusert etterspørsel som følge av korona siste fire uker. Hele 9 av 10 kantinebedrifter har lavere omsetning sammenlignet med samme periode i fjor.  

Stor fare for utenforskap og marginalisering

Kantine- og storkjøkken er en personalintensivbransje som nå risikerer mange tapte arbeidsplasser. Over 20.000 personer har yrke kjøkkenassistent (privat og offentlig sektor, 1. kvartal 2020), ifølge SSB. Mange innen denne yrkesgruppen, som står i fare for å miste jobben, er sårbare for utenforskap. De risikerer å bli stående lengre utenfor arbeidslivet enn andre grupper. Bransjen sysselsetter mange som potensielt kan ha utfordringer med å finne seg nytt arbeid. Mange har sin opplæring fra bedriften. 4 av 10 sysselsatte i denne bransjen er ikke-vestlige innvandrere, over 60 prosent er unge under 40 år. Over 70 prosent er kvinner.  

Dette underbygges av en studie fra Frisch-senteret fra oktober 2020. Den kartla hvem av de som har blitt arbeidsledige under koronapandemien, og som har vanskeligheter med å finne seg ny jobb eller komme tilbake i arbeid. Av de som vararbeidsledige i de hardest rammede bransjene i oktober, var en større andel kvinner, en større andel var uten fullført videregående, hadde lavere tidligere inntekt og var født i utlandet. Dette er sammenlignet med snittet i privat sektor.

Behov for forlenget permittering

- Mange små og mellomstore tjenestebedrifter har brukt opp det de hadde av økonomisk buffer til å dekke fortsatt tap av omsetning, og står nå i en likviditetskrise som gjør kompensasjonsordningen og forlengelse av permitteringsregler meget viktig, mener Kaltenborn.

- I mars har mange vært permittert i 52 uker. Det er uavklart om permitteringsmulighetene vil bli utvidet. Vi frykter et ras av oppsigelser i de mest utsatte bransjene, sier Anne-Cecilie Kaltenborn.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt