- Reduser nærkontakter, ikke nærbutikker

Publisert

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Til tross for at regjeringen har valgt strengt fremfor stengt i varehandelen, er det mange bedrifter som opplever redusert etterspørsel etter deres tjenester. Avlyste arrangement og hjemmekontor gir både avlyst frisør og kantine. En lønnsstøtteordning må på plass for å unngå permitteringer.

Regjeringen strammer ytterligere inn og innfører enda strengere smitteverntiltak. Samlet og oppdatert informasjon om alle tiltakene finnes på regjeringen.no

- Regjeringen har valgt strengt fremfor stengt. Det er bra. Og vi har forståelse for at det måtte settes inn ekstra tiltak, sier administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn.

Etterlyser lønnsstøtte

Til tross for at det ikke blir nedstenging, så opplever mange tjenestetilbydere, for eksempel kantine-, frisører- og sikkerhetsbedrifter, en enorm reduksjon i etterspørsel av deres tjenester som følge av de nye tiltakene.

- Vi må redusere nærkontakter, ikke næringslivets kontrakter. Nå må vi holde hjulene i gang. Derfor er det avgjørende at vi får på plass en ordning for lønnsstøtte, slik at vi unngår permitteringer på nytt i disse bransjene som er hardt rammet, og dette haster på timen, sier Kaltenborn.

Helsekrise, forvaltningskrise og likviditetskrise

- Den siste uken har frisørene opplevd en massiv mengde avbestillinger til tross for at de ikke er pålagt å stenge. Likeledes opplever kantiner nå som det er pålegg om hjemmekontor for de som kan, at mange velger å stenge kantinene. Vi skal huske at det bare i den sistnevnte bransjen jobber nærmere 18.000 mennesker, sier Kaltenborn.

- Som vi har sett før, så er korona både en helsekrise, forvaltningskrise og likviditetskrise. Bedrifter med omsetningssvikt må få mulighet til utsettelse av skatter og avgifter til staten.

Følgende punkter mener NHO Service og Handel det er viktig å få på plass nå:
• En ordning for lønnsstøtte må landes for å sikre kompetanse og hindre permitteringer på kort sikt.
• De nasjonale kompensasjonsordningene fra tidligere nedstenging må raskt på plass igjen.
• Arbeidsgiverperioden ved permittering må reduseres fra ti til fem dager.
• Arbeidsgiverperioden ved sykefravær må settes videre ned fra fem til tre dager.
• Bedrifter med omsetningssvikt må gis mulighet for utsatt innbetaling av skatter og avgifter, samt mulighet for frys i tilbakebetaling av utsatte skatter og avgifter – og av statsgaranterte lån – fra 2020.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt