NHO Service og Handel

Innhold

Tror på 2,75 prosent vekst i 2021

Nyhet, Tall og fakta

Publisert

penger

NHO spår solid forbruksvekst i 2021. Det vil komme handel og øvrig næringsliv til gode.

Den økonomiske utviklingen det neste halvåret vil avhenge sterkt av koronapandemien, mener NHO som selv tror på en vekst på 2,75 prosent neste år, i følge rapporten Økonomisk overblikk for fjerde kvartal, som NHO la fram torsdag.

#205

Se rapporten (pdf)

Med koronapandemien som et dystert bakteppe prøver NHO å se framover.

– Da regjeringen i mars innførte de «mest inngripende tiltak i fredstid» og stengte ned landet, forsvant nærmere en tidel av verdiskapningen nærmest over natten, heter det i rapporten.

Tiltakene mot pandemien har påført verdensøkonomien det sterkeste tilbakeslaget i nyere tid. NHO-rapporten anslår at verdiskapningen vil falle med 5,25 prosent i industrilandene og 4 prosent globalt i år.

Ifølge rapporten er det usikkert hvor raskt de oppløftende vaksinenyhetene kan omsettes til en seier over pandemien.

Sterk forbruksvekst

- Det grunn til å vente sterk vekst i privat forbruk til neste år. 2020 var året da mange ville, men ikke kunne. De fleste beholdt jobb og inntekt, men ble utestengt fra deler av sitt normalforbruk. Mye av det man ikke brukte, ble spart. Dermed har husholdningene, både i Norge og utenlands, finansielle reserver som kan finansiere forbruksvekst ut over inntektsveksten, heter det i rapporten.

Se rapporten her (pdf)
Se også NHO: Unntaksåret

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt