NHO Service og Handel

Innhold

Satser på kvalifikasjonspass for flyktninger

Kompetansepass

Satsing på et kvalifikasjonspass skal gi flyktninger bedre muligheter til bruke kompetansen sin i en ny livssituasjon. – Et godt tiltak, mener NHO Service og Handel.

Europarådets prosjekt European Qualifications Passport for Refugees kom i gang i 2015, etter at Europa hadde opplevd den største flyktningestrømmen siden andre verdenskrig, blant annet fra Syria. Gjennom dette har man utviklet kvalifikasjonspasset som innebærer at de som mangler papirer og vitnemål kan få en midlertidig vurdering av kvalifikasjoner og utdanning.

Så langt har 249 personer fått innvilget kvalifikasjonspass. Ved utgangen av 2018 hadde 21 flyktninger fått opptak til universitetsstudier rundt omkring i Europa basert på sitt kvalifikasjonspass. Frem til nå har prosjektet vært i en pilotfase. Nå er det klart til å rulles ut i større skala. Norge har sammen med Hellas og Italia bidratt økonomisk til prøveprosjektet.

- Målet er at kvalifikasjonspasset skal gi flyktningene muligheter på arbeidsmarkedet eller til videre studier, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding

- Lettere å bidra til samfunnet

-  Kvalifikasjonpass er et svær godt tiltak som vi støtter videreføringene og utvidelsen av. Dette vil kunne gi flyktninger en anerkjennelse for eksisterende kompetanse som vil være viktig med hensyn til menneskeverd og deres muligheter for å fortsette livet og kunne bidra til samfunnet. Dette vil være integrering i praksis. Vi kjenner så altfor godt til flyktninger med høy utdannelse som ikke får brukt noe av sin kunnskap og opplever dette som svært frustrerende og demotiverende, sier Maria Reklev som er bransjedirektør for asylmottak og integrering i NHO Service og Handel.

Mer om saken

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!