Kuttene i bemanningsbransjen forverrer arbeidsmarkedet

Administrerende direktør i NHO Service og Handel, ble denne uken intervjuet om bemanningsbransjen i Dagens Perspektiv. Hun understreker at kuttene i bransjen, svekker arbeidsmarkedet. Foto: Pressure

Fra nyttår må alle bemanningsforetak ha godkjenning fra Arbeidstilsynet for å drive lovlig. Dette ønsker vi i NHO Service og Handel velkommen, men vi mener fortsatt at selve innleieforbudet er den største utfordringen i bransjen.

Denne uken ble administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, og bransjedirektør for Bemanning og rekruttering, Even Hagelien, intervjuet av Dagens Perspektiv.

Saken omhandler den nye godkjenningsordningen for bemanningsbyråer som tredde i kraft fra 1. januar 2024. Fra den tidligere ordningen var det omtrent 3000 bemanningsselskaper, mens det etter endringene er 1278 godkjente selskaper.

LO og NHO Service og Handel  uttaler i artikkelen hos Dagens Perspektiv, at de er enige om at en slik ordning er positiv og sikrer en seriøs bransje.

Samtidig understreker Kaltenborn og Hagelien at det største problemet knyttet til bemanningsbransjen, fortsatt er innleiebegrensningene som ble innført i fjor.

Seriøsitet er viktig

– Dette gjelder både totalforbudet mot innleie til bygg på Østlandet og begrensningene i å leie inn til å dekke sesongsvingninger, produksjonstopper og prosjekt for bedrifter over hele landet. Dette gjør veien inn i arbeidslivet vanskeligere for mange, samtidig som mangelen på arbeidskraft på mange felt blir forverret. Dette vil også bli ytterligere synlig når vi er på den andre siden av den økonomiske bølgedalen som vi nå befinner oss i, sier Kaltenborn.

Hun understreker at NHO Service og Handel alltid har vært opptatt av seriøsitet i arbeidslivet:

– Dette gjelder selvsagt også bemanningsbransjen. Derfor har vi tatt til orde for å bruke mer ressurser på tilsyn og også vært positive til den nye offentlige godkjenningsordningen.

Kritisk til gammel ordning

NHO Service og Handel og bransjen Bemanning og Rekruttering, har vært kritisk til den tidligere registreringsordningen. Denne gjorde det for lett å registrere seg, og mange bedrifter som egentlig ikke drev med bemanningsvirksomhet lå inne i registeret.

– Det er derfor ikke overraskende at det nå skjer en korrigering i forbindelse med etablering av den nye godkjenningsordningen. Samtidig ser vi også at innstrammingene av innleiereglene og de økonomiske nedgangstidene har gjort innhugg i bransjen. I løpet av den siste tiden har dessverre antallet konkurser i bransjen økt, og vi ser også at det er mange bedrifter som har skiftet virksomhetsmodell, sier bransjedirektør Even Hagelien.

Han legger til at tilbakemeldingene på ny godkjenningsordning fra våre medlemsbedrifter, har vært god.

– Vårt inntrykk er at alle våre medlemmer har fått godkjenningen på plass i tide. Husk at vi allerede for flere år siden etablerte revisjonsordningen Revidert Arbeidsgiver, Den må alle bemanningsbedrifter gå gjennom for å beholde medlemskapet i NHO Service og Handel. Denne stiller strengere krav enn den offentlige godkjenningsordningen, sier han til Dagens Perspektiv.

Les mer om Revidert Arbeidsgiver.

I tredje kvartal 2023 sank arbeidstimene i bemanningsbransjen med 21,9 % i forhold til året før, viser tall fra Bemanningsbarometeret vårt. Størst nedgang var det innen bygg og anlegg (-60,9%), handel (-52,4%) og kundesenter/callsenter (-48,9%).

Les hele saken hos Dagens Perspektiv her.

kvinne
Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!