Skrivestua som redder liv

Flinke sekretærer på skrivestua, fra venstre og bakover: Agnete Olsen, Ann Sissel Iversen, Hanne Stoltz, Wivian Kvarsnes Andrå og adm. dir. Lena Vonka.

Flinke sekretærer på skrivestua, fra venstre og bakover: Agnete Olsen, Ann Sissel Iversen, Hanne Stoltz, Wivian Kvarsnes Andrå og adm. dir. Lena Vonka.

Liv kan gå tapt når journaler blir liggende i flere måneder før de skrives ned og blir tilgjengelige for fastlegene. Ventetiden kuttes til et minimum når sykehus over hele landet lar Lenas HelsePersonell AS ta seg av nærmere 50.000 journaler i året.

9.000 journaler hadde for et år siden hopet seg opp ved Universitetssykehuset Nord Norge. Når legene har lest inn journalen på diktafon, må lydfilene skrives av sekretærene. Kapasitetsproblemer gjorde at journaler i nord ble liggende på vent i opp til tre måneder.

  -I verste fall kan liv gå tapt når journaler ligger på vent. Det kan for eksempel føre til at pasienter ikke blir innkalt raskt nok til kontroller. Når fastlegen ikke ser hva sykehuset har gjort med pasienten så blir oppfølgingen for dårlig, sier Lena Owrum Vonka. Hun er gründer og daglig leder av Lenas HelsePersonell AS, en bemanningsbedrift i NHO Service.

 Ett år har det tatt og komme à jour med sykehusene i nord. I Oslo sitter det 17 kvinner og jobber på spreng på skrivestua. De behandler ca 200 journaler hver dag og tar seg av sykehusene i Oslo, Østfold, Bodø, Tromsø, Harstad og Narvik.

 -Oppgaven i Nord har vært gigantisk. Det føles derfor helt fantastisk at vi nå er à jour etter et års hardt arbeid. Skrivestua går for fullt hver dag, og mange ganger opplever vi at mengden journaler er større når dagen er slutt enn når dagen begynte. Da vi også er et bemanningsbyrå, løser vi utfordringene med å bemanne opp skrivestuen med flere sekretærer, sier Lena Owrum Vonka.

 Det er et stort og viktig ansvar som sykehusene setter bort til et privat firma. Hvordan håndteres dette?  

-Våre medarbeidere får en svært spesialisert kompetanse som gjør dem til spesialister. Vi har strenge rutiner på sikkerhet. Taushetsplikten tas svært alvorlig. Fordi vi har adgang til sykehusenes journaler og skriver rett inn i deres systemer, er nøyaktighet viktig. Å gjøre denne jobben gir god sykdomslære og er derfor blant annet en populær jobb for medisinerstudenter, forteller Vonka. Skrivestua er bare en del av virksomheten. Vonka har siden starten for 13 år siden bygget opp en bemanningsbedrift med 350 medarbeider i løpet av året, 10 faste ansatte og en omsetning på 30 millioner kroner.

 -Skrivestua ble etablert i 2005 etter at vi vant et anbud ved Ullevål sykehus, og siden har vi stadig fått mer å gjøre, forteller Vonka.

 -Det fins dataprogrammer som omdanner tale til tekst. Vil ikke denne teknologien gjøre dere arbeidsløse på sikt?

 -Om fem år så er nok dette markedet svært forandret. Men utviklingen i det offentlige vil trolig gå sakte. En årsak er at teknologen er ganske kostbar og fungerer ikke optimalt. Omstillingsevnen er dessuten ulikt fordelt. Vi har inntil nylig for eksempel hatt sykehus som bruker kassetter og ikke digitale lydfiler. De fleste har sluttet å bruke kassetter for mange år siden, forteller Vonka.