Bærekraft og business: NHO må være en solid sparringspartner

Publisert

– Vi opplever at mange virksomheter ønsker å jobbe sirkulært, men det er vanskelig å skape økonomisk bærekraft, uttalte Trygve Ulset, seniorrådgiver i Næringspolitisk avdeling i NHO under frokostmøtet om bærekraft og business.

NHO opplever at mange bedrifter ønsker å jobbe sirkulært, men at det er vanskelig å skape økonomisk bærekraft. Nå skal organisasjonen bli enda bedre på å støtte sine medlemmer gjennom det grønne skiftet.

Trygve Ulset, seniorrådgiver i Næringspolitisk avdeling i NHO, holdt nylig foredrag på NHO Service og Handels frokostmøte om business og bærekraft.

– Vi opplever at mange virksomheter ønsker å jobbe sirkulært, men det er vanskelig å skape økonomisk bærekraft. Samtidig er det i næringslivet de nye grønne løsningene og jobbene skapes. NHOs viktigste rolle er å bidra til endringer som gjør dette enklere, uttalte han.

Ulset løftet blant annet frem hvordan organisasjonen har et opplysningsansvar.

– Vi ser for eksempel at Brussel er en stor forslagsmaskin. Det som kommer derifra kan påvirke medlemmene våre, og da er det viktig at vi er i forkant og kan forberede dem på morgendagens krav.

Vil bli husket for klimatiltak

Tradisjonelt har NHO vært særlig opptatt av sosial og økonomisk bærekraft. Dette er noe som fortsatt står sterkt i organisasjonen, og sammen med næringslivet jobbes det for å få på plass 250 000 nye jobber i privat sektor innen 2030.

Samtidig har klimautfordringene og hvordan disse skal løses, stadig gjort seg mer gjeldende.

 – Klimakrisen er den ene store oppgaven vår generasjon vil bli målt på i fremtiden, konstaterte Ulset.

Tekstilindustrien blir særlig påvirket, da denne står for omtrent 6,7 % av verdens CO2-utslipp. Et viktig grep for å få ned klimaavtrykket, er sirkulære modeller fundert på blant annet gjenbruk og resirkulering. Ulset viste til opplevelsen av at bedrifter ønsker å jobbe sirkulært, men at det er store utfordringer knyttet til lønnsomhet.

– Dette går videre utover den sosiale og økonomiske bærekraften. Dersom vi skal få på plass flere arbeidsplasser, er det en forutsetning at disse er lønnsomme, utdypet han.  

Utvikler et kunnskapsgrunnlag

Per i dag jobber NHO-fellesskapet med en sirkulærrapport. Denne skal ta for seg hva som er status på sirkulærøkonomien i dag, samt hvilke barrierer og muligheter som finnes.

 – Rapporten skal være et kunnskapsgrunnlag, og med utgangspunkt i dette kan vi utvikle en politikk som favner bredt og ivaretar alle våre mange, og svært ulike, medlemmer, sa Ulset.

Han påpekte at det er begrenset hvilken påvirkningskraft NHO har på beslutningstakere i Brussel. Sammen med næringslivet kan organisasjonen likevel identifisere nåværende regler og reguleringer som gjør det vanskelig å drive sirkulært, og med NHO i spissen legge press på politikerne for å få til endring.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt