- Ingen gavepakke til bemanningsbransjen

Publisert

#205

Adm dir Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service.

29. juni sendte Regjeringen på høring forslag om å ytterligere regulere innleie av personell fra bemanningsbransjen. - NHO Service er opptatt av et seriøst og regulert arbeidsliv og kommer på en konstruktiv måte til å gå i dialog om forslagene. Vi er bekymret for at en kvote for innleie vil kunne bli svært krevende å håndtere for både innleier og utleier, sier adm dir Anne-Cecilie Kaltenborn.

- NHO Service erkjenner at det er utfordringer knyttet til innleie innen bygg og anlegg. I fellesskap med resten av NHO har vi kommet med konstruktive løsningsforslag hvor det skilles mellom kontrakter for dem som leies inn til å dekke kundens midlertidige behov og dem som leies inn til å dekke et fast behov, sier adm dir Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service.

- Regjeringens forslag om å åpne for midlertidige ansettelser for dem som leies ut som vikarer harmonerer med dette tankesettet. Dessverre begrenses regjeringens forslag til å bare gjelde når personell leies ut til vikariater. Vi mener at det virker urimelig å ikke likestille vikariater og andre midlertidige stillinger som er lovlig etter arbeidsmiljøloven. Det vil være vanskelig å skille disse grunnlagene fra hverandre og dette vil kunne skape mye uklarhet.

- Regjeringen foreslår å innføre kvoter på hvor stor andel av arbeidsstokken som kan være innleid fra bemanningsforetak. Ansvaret for kvotebegrensningene foreslås lagt på innleier. Hvilken effekt dette vil kunne ha er noe uklart. Dette beror blant annet på kvotenes størrelse, bedriftens størrelse, om kvoten skal gjelde på et hvert ansettelsestidspunkt eller om man snakker om et gjennomsnitt gjennom året, om kvoten skal gjelde for ett enkelt yrkesområde og om kvoten gjelder all innleie eller bare den innleie som dekker et fast behov etter unntaksregelen. Vi frykter at en kvote vil være vanskelig å håndtere praktisk og at den særlig vil virke begrensende på de seriøse aktørene, sier Kaltenborn.

- Vi stiller oss positive til at Regjeringen har søkt å tydeliggjøre hva som ligger i kravet til fast ansettelse.

Pressehenvendelser om denne saken rettes til: