Store endringer i bemanningsbransjen

Bygg og anlegg. Foto: kuzmafoto.com ColourBox

I 2023 ble det innført kraftige restriksjoner på innleie fra bemanningsforetak samtidig som deler av norsk økonomi stoppet opp. Statistikken for 4. kvartal, som NHO Service og Handel presenterer i dag, viser at bemanningsbransjen er sterkt påvirket av dette og at vi på flere felt ser dramatisk nedgang som bare kan sammenliknes med effekten av finanskrisen og pandemien.

I fjerde kvartal sank arbeidstimene i bemanningsbransjen med 21,7 % i forhold til året før. Samtidig sank omsetningen med 16,3 %. At omsetningsfallet er lavere enn fallet i aktivitet har sammenheng med inflasjon og sammensetningen av segmenter i bransjen.

Det er nedgang i de fleste bransjene. Det er særlig verdt å merke seg at innleie til bygg og anlegg faller dramatisk, og nå bare står for ca. 13% av bransjens samlede aktivitet. På den annen side ser man fortsatt veldig stort behov for personell til helse og omsorg, samt til oppvekst og utdanning. Begge disse områdene opplever solid vekst. De største yrkesområdene i 4. kvartal 2023 var industri, samt oppvekst og utdanning.

At industri og produksjon nå er det største segmentet innen bemanningsbransjen har sammenheng med at tariffdekningen der er høy, og at mange bedrifter har oppnådd avtaler med tillitsvalgte om innleie. Bedrifter uten tariffavtaler med de store forbundene har mistet muligheten til å bemanne sesong, produksjonstopper og prosjekt via bransjen. For disse bedriftene blir løsningen økt bruk av midlertidige ansettelser, noe som vil flytte aktivitet i bemanningsbransjen fra utleie av personell til rekruttering. Vi ser også en god del produktutvikling i bransjen. Siden utleiedelen minker medfører dette også kraftig fall i omsetning.

På de fleste bransjeområder er det nå nedgang. Størst nedgang var det innen bygg og anlegg (-57,1%), handel (-52,2%) og kundesenter/callsenter (-47,8%), men det er også verdt å merke seg nedgangen i økonomi og regnskap (-38,6%) og hospitality (-33%) . På positiv side har vi oppvekst og utdanning som økte aktiviteten med 16,7% og helse og omsorg som vokste med 8,8%.

Se rapporten (pdf)

mann
  • Knut Erik Rekdal
  • Analyseansvarlig
Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?