Først ute med ny dyrevelferdsstandard

Publisert

Ole Robert Reitan, styreleder i Norsk Kylling og CEO i Reitan Retail og Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.

Vårt medlem Rema 1000 er eier av Norsk Kylling – den første produsenten i verden som i stor skala kan levere kylling sertifisert etter ny dyrevelferdsstandard utviklet av verdens ledende dyrevelferdsorganisasjoner.

– Denne verdensnyheten er et resultat av en unik samarbeidsmodell mellom bønder, dyrevernere og industri, noe vi kan være stolte av både i Trøndelag, i landbruket og i Norge, sier Ole Robert Reitan, styreleder i Norsk Kylling og CEO i Reitan Retail, i en pressemelding.

Fra og med august 2022 vil all produksjon i Norsk Kylling, som eies av REMA 1000 og er en del av Reitan Retail, være i henhold til European Chicken Commitment (ECC).

Den nye standarden er utarbeidet av verdens ledende dyrevernsorganisasjoner, blant annet Anima og Compassion in World Farming (CiWF), og inneholder flere krav som er betydelig strengere enn norske eller andre lands regelverk. Det stilles blant annet krav til at det benyttes en mer saktevoksende type kylling, bedre plass i fjøset, naturlig lys og tredjepartskontroll for å sikre at produksjonen er i henhold til standarden.

Konstruktiv dialog

– Dette er veldig, veldig bra! Vi er stolte over å ha bidratt og glade for at kyllingene får det bedre, uttaler Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, i en pressemelding.

Dyrevernalliansen har vært i dialog med Rema 1000 og Norsk Kylling gjennom flere år, og blir løftet frem som en konstruktiv og god sparringspartner av Reitan.

– For Dyrevernalliansen er selvfølgelig det aller viktigste at kyllingene nå får mer plass og dagslys, men det er også gøy at dette har skjedd som resultat av samarbeid, sier Kleveland.

Må skynde seg

En rekke store, multinasjonale matforhandlere har forpliktet seg til å gjennomføre standarden innen 2026, men foreløpig er det kun Norsk Kylling på Orkanger som kan levere på de nye kravene til giganter som KFC og IKEA.

– Alle de store aktørene som har forpliktet seg til ECC har dårlig tid, for det er ikke lenge til 2026. De vender nå blikket mot Norge, Trøndelag og Norsk Kylling for å se og høre hvordan vi har gjort det. Det er økt internasjonal interesse for det som gjøres hos Norsk Kylling, sier Reitan.

Kjell Stokbakken, administrerende direktør i Norsk Kylling sier den norske bonden er i verdensklasse når det kommer til dyrevelferd, men at omleggingen til mer saktevoksende kyllingtype og etablering av den nye ECC-standarden har gitt bonden bedre rammevilkår og dyrevelferden et betydelig løft.

Les NRKs omtale av saken

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt