Grensehandel: – Handlekraft viktigere enn noen gang

Publisert

Samtidig som handelen i Norge står ovenfor en tøff tid, reiser nordmenn fortsatt til Sverige for å handle. – Politisk handlekraft er viktigere enn noen gang, uttaler NHO Service og Handels direktør for handel.

Bransjedirektør for handel i NHO Service og Handel, Linda Vist, er spent på møtet med næringsministeren 19. september.

Sammenlignet med samme periode i fjor, har grensehandelen økt fra 2,2 milliarder til 2,6 milliarder i 2. kvartal. Det viser ferske tall fra SSB. Dette er likevel en nedgang fra første kvartal i 2023, hvor nordmenn grensehandlet for 4,6 milliarder kroner.

Samtidig er det harde kår for norsk handel, med stadig nedgang i omsetningsvolum. Direktør for handel i NHO Service og Handel, Linda Vist, håper derfor at politikerne er årvåkne.

– Veksten i grensehandelen har ikke vært like eksplosiv som fryktet, og det er selvsagt fint å se at det er nedgang fra starten av året. Det er likevel liten grunn til å tro at dette er den nye trenden. Mest sannsynlig handler nedgangen om ytre faktorer som for eksempel valutasvingninger. Dersom det ikke gjøres noe med forskjellene i avgiftsnivået mellom Norge og Sverige, vil vi raskt se et oppsving igjen, sier Vist.

Hun legger til at det i verste fall kan føre til et fattigere Norge med tanke på arbeidsplasser i handelen. Vist er derfor spent på møtet næringsminister Jan Christian Vestre skal ha med Grensehandelsalliansen 19. september:

– Dette er tredje møtet med Vestre, og vi diskuterer fortsatt de samme tingene. Håpet er at politikerne bruker nåsituasjonen som et handlingsrom, avslutter hun.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!