Smutthull i godkjenningsordning

Publisert

Petter Furulund

NHO Service har sammen med Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) vært en pådriver for etablering av godkjenningsordningen for renhold. "Dette er et viktig tiltak mot svart økonomi", sier Petter Furulund, adm. dir. i NHO Service (Foto: NHO Service).

1 av 2 kjenner ikke til godkjenningsordningen, viser ny Fafo-rapport. - Å drive lovlig er nesten et handikapp i et renholdsmarked, sier Petter Furulund i NHO Service til NRK Dagsrevyen.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (bildet) kaller ordningen et skritt i riktig retning, men innrømmer at myndighetene har ansvar.
Mer her

For fire år siden kom det nye regler som skulle hindre kunder å kjøpe tjenester fra rengjøringsbedrifter som ikke betaler skatt, moms eller har tariffavtale. Denne ukene meldte NRK at kundene ikke kjenner til den obligatoriske ordningen som skal hindre bruk av svart arbeid. Ordningen, som ble vedtatt for å hindre svart arbeid, inneholder et stort smutthull.

Jobber uten godkjenning

Rengjøringsselskapene trenger ikke godkjennelse for å få lov til å begynne å jobbe. De trenger kun å være blant dem som søker. Blir de ikke godkjent kan de søke igjen og igjen, samtidig som de fortsetter å selge rengjøringstjenester, skriver NRK.no

- Man kan selge rengjøringstjenester mens man er i søkeprosessen. Og så viser det seg at den prosessen kan trekke ut i måneder og år. Blir det for ille kan man skifte organisasjonsnummer og begynne på nytt, sier Petter Furulund. NHO Service mener at ordningen gir lovlydige selskaper handikap. 

- Å være organisert, ha tariffavtale og drive lovlig er nesten et handikapp i et marked som først og fremst etterspør laveste pris. Og laveste pris er å omgå alt mulig av kostnader og lover, sier han.  

NRK har også et innslag med Ren Pluss som er en medlemsbedrift i NHO Service.
Mer om saken i NRK

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt