Slik blir kompensasjonsordningen

Publisert

Løve foran stortinget

Stortinget stiller seg bak hovedlinjene i regjeringens forslag til kompensasjonsordning for bedriftene. Skal finne løsning for bedrifter som faller utenfor.

I dag ble et bredt flertall på Stortinget enige om kompensasjonsordningen til bedrifter i forbindelse med utbruddet av Covid-19. Flertallet består av regjeringspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, og opposisjonspartiene Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Anne-Cecilie Kaltenborn.

Godt fornøyd

- Vi er godt fornøyd med at Stortinget raskt har fått på plass en kompensasjonsordning, hvor utbetalingene kan begynne å komme i andre halvdel av april. Dette er en livsviktig håndsrekning til bedrifter i krise. Det er viktig at den innsatsen de har bidratt med i koronadugnaden ikke belønnes med konkurs, men med en mulighet til fortsatt å skape verdier for samfunnet vårt når vi kan åpne opp igjen, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir i NHO Service og Handel.

- Det haster å få utbetalt kontantstøtten til bedriftene. Det vil redde mange arbeidsplasser og folks livsverk. Høyres høyeste prioritet gjennom helgen har vært å unngå byråkratiseringer som kan forsinke denne nødhjelpen til bedriftene, sier Mudassar Kapur (H),  leder av Stortingets finanskomite.
Ordningen innebærer at staten skal dekke en andel av de faste kostnadene for bedrifter som nå opplever betydelig nedgang i inntektene som følge av virusutbruddet.
Partiene er enige om følgende:

(punktene omhandler både kompensasjonsordningen og andre tiltak):

  • Flertall for regjeringens kompensasjonsordning til næringslivet. 
  • Sørge for at regjeringen vurderer om foretakene som faller utenfor ordningen fordi de ikke er skattepliktige, men likevel har betydelig fall i inntekt som følge av koronaviruset får en egen ordning. 
  • 1. milliard kroner til kommunene for å kompensere for bortfall av foreldrebetaling. 
  • Sørge for at regjeringen ser på en annen beregning til kompensasjonsordning for foretak som har store sesongvariasjoner i inntekten.
  • Sørge for transparens, åpenhet og personvern når ordningen implementeres. 
  • Flertall for regjeringens forslag om å bli værende i pensjonsordninger ved permittering. 
  • Flertall for 190 mill. kroner til kompetanseutvikling for arbeidstakere
  • Flertall for å utvide garantiordningen til å gjelde lån til større bedrifter.
  • Forsterke innsatsen for å ivareta hensynet til sårbare barn under virusutbruddet, slik at de sikres deltakelse i bl.a. barnehage og SFO.
  • Få en løsning på hvordan ikke-statlige lufthavner som er pålagt å holde åpent kan sikres videre drift. 
Sikre foretakene som faller utenfor  
For NHO Service og Handel har det vært viktig at hovedlinjene i ordningen regjeringen la frem i forrige uke, sto seg gjennom stortingsbehandlingen. Det ser det ut til at de gjør. Vi har dessuten jobbet for å forbedre forslaget ytterligere. Blant annet har vi vært opptatt av at ordningen også kan omfatte bedrifter som er ikke-kommersielle stiftelser og foreninger som driver næringsvirksomhet, så som arbeids- og inkluderingsbedrifter og rehabiliteringsinstitusjoner, som i utgangspunktet ikke har vært nevnt i kompensasjonsordningen. Stortinget følger dette opp gjennom å pålegge regjeringen å se på en ordning for de virksomheter som har omfattende økonomisk drift, men ikke «erverv til formål,» slik at disse også blir ivaretatt med økonomisk kompensasjon.
 
Vi har også vært opptatt av at avskrivninger for ekstraordinære kostnader skal kunne regnes med i kompensasjonsgrunnlaget. Dette vil vi arbeide videre med overfor myndighetene i forbindelse med den endelige utformingen av ordningen.
Lettere å bli værende i pensjonsordninger ved permittering 
I dag kastes mange personer ut av pensjonsordningen sin hvis de blir permittert. Nå får arbeidsgiverne muligheten til å la de permitterte bli i ordningen, mot at den permitterte betaler en forsikring. Arbeidsgiverne skal fremdeles betale kostnaden med forvaltning og administrasjon av pensjonsordningen. Dette betyr at flere permitterte kan få beholde pensjonsordningen sin.


Regjeringens proposisjon om kompensasjonsordningen

Finanskomiteens innstilling 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt