Sanner på Handlekraft: - Vi må unngå at mangel på arbeidskraft hindrer videre vekst og omstilling

Publisert

PÅ SCENEN: Jan Tore Sanner, stortingsrepresentant og tidligere finansminister, på scenen under NHO Service og Handels årskonferanse, Handlekraft 2021. Foto Baard Fiksdal/NHO Service og Handel.

Handlekraft 2021: Stortingsrepresentant og tidligere finansminister, Jan Tore Sanner, er tydelig på hva som skal til for at næringslivet og samfunnet for øvrig skal komme godt ut av koronakrisen.

Jan Tore Sanner overtok som finansminister i januar 2020. Hans første proaktive utspill i media var en kronikk i Dagens Næringsliv, hvor han påpekte at oljepengebruken måtte ned. To måneder senere så Norge – og verden for øvrig – totalt annerledes ut.

- Det har nok aldri vært en finansminister som har brukt så mye penger på så kort tid som meg, sier Sanner fra scenen på Handlekraft 2021.

Kompensasjonsordningene

Handlekraft, NHO Service og Handels årskonferanse, hadde i år tre deler: 1. Den ufortalte historien om norsk eksport av tjenester. 2. Penger, investeringer og overskudd og tjeneste og handel. 3. Tjeneste- og handelssektoren former en bærekraftig fremtid. Sanner deltok i del 2, hvor han blant annet delte sine tanker rundt kompensasjonsordningene under koronakrisen, hvordan man tenkte særlig om arbeidsintensive bedrifter versus investeringstunge bedrifter, og hva tjeneste- og handelssektoren betyr for Norge fremover.

Les også: Reitan Retails vei til 3.800 utsalgssteder

- Det var ingen som i forkant hadde sett for seg at vi skulle stenge samfunnet helt ned. Men det skjedde. Det virker lenge siden, man mange av dere opplever nok at det var å stå og se ned i et stort sort hull. Vi visste ikke hvor mange som ville bli permitterte, vi visste ikke hvor mange som ville gå konkurs og hvor dyp krise Norge skulle havne i, sier Sanner.

- Vi måtte handle etter en ekstrem usikkerhet. De første økonomiske tiltak under økonomiske kriser handler om å få aktiviteten opp. Nå skulle vi holde det nede. De økonomiske tiltakene måtte kompensere for å holde aktiviteten nede, forklarer han.

Fra scenen var han tydelig på at kompensasjonsordningene ikke traff alle.

- Mange av dere er de som ble hardest rammet. Vi var tydelig på at for oss var det viktigere med tempo enn millimeterrettferdighet, sier han.

Flere må inn i arbeidslivet

I Sanner la frem statsbudsjettet for 2022, var meddelte han at den økonomiske krisen er bak oss. Likevel trakk han frem tre punkter han mener det er viktig å jobbe med for å lykkes ut av krisen:

  1. Inkluderingsarena.
  2. Flere veier inn i arbeidslivet.
  3. Lære hele livet.

- Vi må unngå at mangel på arbeidskraft hindrer videre vekst og omstilling. Dette blir en stor utfordring fremover. Bedrifter må fortsette å være en inkluderingsarena. Mange av de som har stått utenfor arbeidslivet, har fått sin første jobb innen service og handel. Dette må vi ta vare på. Det betyr mye for bedriftene, men enda mer for samfunnet.

- Det finnes flere veier inn i arbeidslivet, som for eksempel via bemanningsbransjen. Dette er en bransje som er viktig for å koble arbeidstaker og bedrifter, sier Sanner.

- Det er behov for å lære hele livet. Mange har behov for et ekstra fagbrev eller ekstra kompetanse for å stå i arbeidslivet, sier han.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt