Ber regjeringen ta mer av sykefraværsregningen: - De fleste er borte fra jobb i fem dager

Publisert

NHO Service og Handel er fornøyde med at regjeringen nå letter på hjemmekontor-restriksjonene, men etterlyser tiltak mot den enorme sykefraværs-bølgen som nå skyller inn over norske bedrifter. Arbeidsgiverorganisasjonen ber regjeringen kutte arbeidsgiverperioden for sykefravær til tre dager.

- Hjemmekontor-lettelsene er en god nyhet for mange av de som fortsatt er permitterte i servicebransjen og andre som har utfordringer med hjemmekontor-situasjonen. Det har vært en feilslutning å hevde at hjemmekontor er et lite inngripende tiltak, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, NHOs nest største landsforening.

- Sender sykefraværsregningen til bedriftene

Men Kaltenborn påpeker at vi nå står overfor en sykefraværsbølge vi aldri har sett maken til. Hun mener det er på høy tid at regjeringen igjen kutter arbeidsgiverperioden for sykefravær til tre dager, slik det var frem til høsten 2021.

- Det er slik at staten fortsatt nekter folk å gå på jobb, samtidig som regningen sendes til bedriftene, sier Kaltenborn.

Hun peker på at det er svært ulogisk at arbeidsgiver skal betale for flere fraværsdager nå enn under pandemiens første bølger.

-Det logiske nå hadde vært at staten sendte regning for færre fraværsdager til arbeidsgiverne, men vi har altså endt opp med det motsatte: De har økt fra tre til fem dager, sier Kaltenborn og påpeker at dette i realiteten innebærer at arbeidsgiver tar så å si hele regningen for korona-fraværet.

- Våre medlemsundersøkelser viser at de fleste arbeidstakerne er borte fra jobb i færre enn fem arbeidsdager i forbindelse med pandemien. Da er det lite hjelp i at staten sier de kan ta regningen etter fem dager, sier hun.

Frykter konkurser

Det er særlig service- og handelsbransjen som rammes av det høye sykefraværet, fordi dette er jobber som ansatte ikke kan gjøre fra hjemmekontor, som for eksempel renholdere, kantinepersonell, frisører, butikkmedarbeidere, vektere m.m.

- Ikke bare skal arbeidsgiverne betale for fraværet, i tillegg må de i disse bransjene betale for vikar fordi jobben jo må gjøres fysisk ute på arbeidsplassen. Denne regningen er i ferd med å bli så stor nå, at den vokser over hodet på mange av våre bedrifter, sier hun.

Tall fra desember viser at 64 prosent av medlemsbedriftene opplever sykefravær høyere enn normalt. Dette inntreffer i en situasjon der det allerede er mangel på arbeidskraft i mange bransjer og antall ansatte er blitt redusert gjennom pandemien. For eksempel i kantinebransjen er antall ansatte totalt blitt redusert med 1.800 (23 prosent) fra nivået før pandemien.

- Vi frykter at mange bedrifter vil gå overende denne vinteren om ikke regjering og storting ordner opp i denne saken og kutter arbeidsgiverperioden for sykefravær til tre dager. Vi må huske at mange av disse bedriftene også har måttet permittere ansatte, fått reduksjon i etterspørselen, fått utsatt innbetaling av skatter og avgifter som på et eller annet tidspunkt skal betales. Regningen for sykefraværet kan være tuen som velter lasset, sier Kaltenborn.

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt