Når vennskap og jobb flyter sammen

Publisert

Simon og Daniel

Simon og Daniel er blitt gode venner jobber sammen i kantina. (Foto: Roger Urhaug, CSR Manager i Tomagruppen AS).

Simon er en av kantinelederne i vår medlemsbedrift Toma. Simon sitter en sofa og ser på TV. Han ser bilder av båtflyktninger som kjemper sitt livs kamp på vei over Middelhavet til Italia.

Slik er rekruttering til din bedrift

  • Først kartlegges rekrutteringsbehovet ved din bedrift. Kortsiktig og langsiktig. Hva er kompetansebehovet? Lokale tiltaksbedrifter vil så stå for rekruteringen og finne den best egnete kandidaten.
  • Neste steg er ansettelse eller arbeidspraksis og evaluering. Under arbeidspraksis finner man ut om kandidaten gjør en god jobb, og er aktuell for ordinær ansettelse. Denne perioden er uforpliktende for begge parter. Personen vil være på Arbeidsavklaringspenger og bedriften har ikke lønnsutgifter i praksisperioden.
  • Også etter ansettelse garanterer tiltaksbedrifter oppfølging av arbeidsgiver. Målet er få en ny medarbeider som fungerer godt i jobben.

Fjernsynet viser båtflyktninger som kjemper for livet. Men dette er fjernt. Det angår ikke Simon. Ikke ennå.

Samtidig er Daniel på flukt. Han reiser fra familien i Eritrea, dra gjennom Sahara til Libya, og krysser Middelhavet i en farlig gummibåt. Han kommer til Italia og reiser videre til Norge. Det er tøffe tak.

Som ny i Norge er mye vanskelig. Men Daniel får jobb gjennom NHOs prosjekt "Ringer i vannet" i en kantine i Rogaland drevet av Toma. Her blir Simon og Daniel kolleger og nære venner.

Daniel har fått en arbeidsgiver og leder som lytter og forstår. Daniel kjenner tilhørighet. Han er stolt av jobben sin og stolt av sitt nye liv. Han har med seg mye og trenger derfor å prate, hver dag, for han MÅ prate med Simon. De to blir stadig bedre venner, finner tonen på fritiden og det gjør livet i Norge bedre. For dem begge.   

-Daniel står på. Han er aldri syk. Han er dyktig, alltid motivert og ønsker å bli bedre. Daniel setter ting i perspektiv. At flyktninger faktisk angår meg. At jeg kan gjøre en forskjell, forteller Simon. Han mener at det er viktig å tørre bli kjent med mennesket - ikke bare flyktningen.

Impulser går begge veier. Vennskap og jobb flyter sammen. Det skaper ny motivasjon.

-For meg er det stort å se at Daniel lykkes og vite at jeg har bidratt, sier Simon.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!