Markedet vokste i takt med norsk økonomi

#205

Bemanningsbransjen svinger i takt med norsk økonomi der særlig utviklingen innen olje og gass er viktig.

I 2017 snudde utviklingen i norsk økonomi og arbeidsledigheten sank etter en krevende periode, ikke minst på Vestlandet. Ikke uventet gjenspeiles dette i årsstatistikken fra bemanningsbransjen som nå er tilgjengelig på web.

I løpet av året ble det omsatt 7,7% flere timer i bransjen sammenliknet med året før. Dette var første gang med årlig vekst siden 2012. I den perioden har bransjen både opplevd nedgang som følge av endringer i rammevilkår og nedskjæringer i oljerelatert virksomhet.

Bismak

Når man gleder seg over vekst igjen etter mange år med vanskelig marked, er det med en bismak. Aldri har bransjen vært utsatt for sterkere politiske angrep enn under valgkampen i 2017 og flere forslag til endringer av bransjens rammevilkår ble fremmet. Man legger til grunn at flere grunnleggende endringer av rammene for å drive bemanningsvirksomhet i Norge vil bli vedtatt i 2018, som blant annet vil føre til at bemanningskontrakten må fases ut. Når endringene trer i kraft forventes det at dette vil dempe markedsutviklingen. Førstogfremstfordinyerammevilkår vil føre til høyere pris på bransjens tjenester.

80 000 personer fikk jobb i 2017

Bemanningsbransjen er en viktig inngangsport til arbeidslivet og har ved å sikre mer enn 80 000 personer jobb i løpet av 2017 bidratt til lavere arbeidsledighet og lettere vei inn i arbeidslivet for nyutdannede. Håpet er at man fortsatt kan ha en slik rolle i fremtiden.

7,8% høyere enn i 2016

I 2017 hadde medlemmene i Bemanningsbransjen i NHO Service en total omsetning for hele sitt produktspekter som var 7,8% høyere enn i 2016. For utleie av personell var oppgangen 8,8% siden året før. Bransjen leverte 7,7% flere arbeidstimer enn året før. Vi ser store variasjoner fra fylke til fylke. Mens det var mer enn 22% vekst i Rogaland sank markedet i Hedmark med 5,4%.

Vokser ikke på bekostning av fast ansettelse

Prosentandelen av årsverk i Norge som ytes gjennom bemanningsbransjen holdt seg ganske jevnt rundt 1 %. Dette viser at det er en samvariasjon mellom antall årsverk som ytes totalt i Norge og størrelsen på bemanningsbransjen. Bransjen vokser altså ikke på bekostning av andre ansettelsesformer men holder seg på et stabilt nivå.

De største yrkesområdene er: 

I 2017 var det største yrkesområdet for bransjen bygg og anlegg som sto for 33 % av bransjens arbeidstimer. Andre store områder er lager/logistikk, industri/produksjon samt kontor/administrasjon. På 5 av 13 yrkesområder områder var det nedgang i solgte timer fra 2016 til 2017. Det er verdt å merke seg kraftig nedgang i yrkesområdet Kontor og administrasjon. Samtidig er utviklingen positiv innen Oppvekst og utdanning, lager/logistikk/transport og økonomi/regnskap.
Årsstatistikken for bemanningsbransjen viser at mer enn 80.000 personer fikk jobb gjennom bemanningsbransjen i 2017. De utførte ca. 26.800 årsverk, noe som viser at gjennomsnittlig tid man arbeidet i bransjen var ca. 4 måneder. 56% av de ansatte i bransjen var menn. 62 % av de ansatte var yngre enn 35 år samtidig som 6% var mer enn 54 år.

Se statistikken her (pdf)

 
Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!