-Innstramningene i innleie virker stikk i strid med regjeringens målsetting
Mens antall innleide synker i norsk arbeidsliv, øker antallet som er ansatt i midlertidige stillinger med 9,4 prosent på fire år.
Mens antall innleide synker i norsk arbeidsliv, øker antallet som er ansatt i midlertidige stillinger med 9,4 prosent på fire år.
I 2023 strammet regjeringen kraftig inn på muligheten for innleie av arbeidskraft i Norge. Begrunnelsen var å sikre at flest mulig fikk tilgang til faste stillinger. Tall fra SSB viser imidlertid at midlertidige stillinger har økt ganske kraftig fra 2021, fra 383.884 norske arbeidstakere ansatt i en midlertidig stilling til 419.895 midlertidige i norsk arbeidsliv. Det utgjør en økning på 36.000 flere midlertidige, 9,4 prosent.
- At regjeringen velger en politikk som fører folk fra faste til midlertidige stillinger og uforutsigbar jobb, er vanskelig å forstå, sier Even Hagelin, bransjedirektør bemanning og rekruttering i NHO Service og Handel. Vi advart faktisk mot denne utviklingen siden innstrammingene i innleie ble vedtatt i 2022.
Hagelien peker på regjeringens argument mot innleie, og at dette ville øke antall faste ansettelser.
- Det viser seg at innstramningene virker stikk i strid med målsettingen. Konsekvensen er nemlig at folk mister sin faste jobb i bemanningsbransjen og blir midlertidig ansatt der man tidligere kunne leies inn. Dette øker ikke antall fast ansatte, forklarer han.
Ifølge Hagelien falt antall arbeidskontrakter i bransjen falt med 11 000 som følge av begrensningene.
- Hovedregel for innleie har lenge vært at man kunne benytte seg av dette hvis man hadde et midlertidig behov – altså samme vilkår som ved midlertidige ansettelser. Nå er hovedregelen at man, om man ikke har tariffavtale og kan inngå lokal avtale om innleie, bare kan leie inn for å dekke reelle vikariater. Dette betyr at mange bedrifter ikke lenger kan bemanne produksjonstopper, sesong og prosjekt med innleie.
Onsdag 14. november gikk Høyre-leder, Erna Solberg, ut med valgløfte om myke opp nåværende innleiebegrensninger og la flere jobbe som innleide og midlertidige. NHO-topp Ole Erik Almlid støtter forslaget. Dette var samme dag som NHO Service og Handel avholdt sin årskonferanse – med innleie som tema for politisk debatt mellom bedriftsledere fra ISS, Komplett og Jobzone og politikere fra Ap, Sv, Frp og Sp. Konsernsjef i Jobzone, Espen Hem Jakobsen, beskrev situasjonen på følgende måte: - Du stenger ikke E18 selv om noen få kjører for fort.