-Innstramningene i innleie virker stikk i strid med regjeringens målsetting

Publisert

Mens antall innleide synker i norsk arbeidsliv, øker antallet som er ansatt i midlertidige stillinger med 9,4 prosent på fire år.

I 2023 strammet regjeringen kraftig inn på muligheten for innleie av arbeidskraft i Norge. Begrunnelsen var å sikre at flest mulig fikk tilgang til faste stillinger. Tall fra SSB viser imidlertid at midlertidige stillinger har økt ganske kraftig fra 2021, fra 383.884 norske arbeidstakere ansatt i en midlertidig stilling til 419.895 midlertidige i norsk arbeidsliv. Det utgjør en økning på 36.000 flere midlertidige, 9,4 prosent.

Advarte mot utviklingen

- At regjeringen velger en politikk som fører folk fra faste til midlertidige stillinger og uforutsigbar jobb, er vanskelig å forstå, sier Even Hagelin, bransjedirektør bemanning og rekruttering i NHO Service og Handel. Vi advart faktisk mot denne utviklingen siden innstrammingene i innleie ble vedtatt i 2022.

Hagelien peker på regjeringens argument mot innleie, og at dette ville øke antall faste ansettelser.

- Det viser seg at innstramningene virker stikk i strid med målsettingen. Konsekvensen er nemlig at folk mister sin faste jobb i bemanningsbransjen og blir midlertidig ansatt der man tidligere kunne leies inn. Dette øker ikke antall fast ansatte, forklarer han.

Ifølge Hagelien falt antall arbeidskontrakter i bransjen falt med 11 000 som følge av begrensningene.

- Hovedregel for innleie har lenge vært at man kunne benytte seg av dette hvis man hadde et midlertidig behov – altså samme vilkår som ved midlertidige ansettelser. Nå er hovedregelen at man, om man ikke har tariffavtale og kan inngå lokal avtale om innleie, bare kan leie inn for å dekke reelle vikariater. Dette betyr at mange bedrifter ikke lenger kan bemanne produksjonstopper, sesong og prosjekt med innleie.

Politisk debatt

Onsdag 14. november gikk Høyre-leder, Erna Solberg, ut med valgløfte om myke opp nåværende innleiebegrensninger og la flere jobbe som innleide og midlertidige. NHO-topp Ole Erik Almlid støtter forslaget. Dette var samme dag som NHO Service og Handel avholdt sin årskonferanse – med innleie som tema for politisk debatt mellom bedriftsledere fra ISS, Komplett og Jobzone og politikere fra Ap, Sv, Frp og Sp. Konsernsjef i Jobzone, Espen Hem Jakobsen, beskrev situasjonen på følgende måte: - Du stenger ikke E18 selv om noen få kjører for fort.   

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?