Hvor går grensen mellom skadedyr og nyttedyr?

Publisert

#205

Foto: Colourbox.no.

Å sette grenser mellom skadedyr og nyttedyr er ikke alltid like lett. Skadedyr er vanligvis de dyrene som utgjør en form for økonomisk-, helsemessig- eller hygienisk skade, men de samme dyrene kan også være fordelaktig for mennesker, i følge Anticimex.

Anticimex er medlem av NHO Service.

Sannsynligvis ville ikke folk flest merket noe til det i begynnelsen, selv om veps spiser mange andre insekter for å mate sine larver. Erstatterne kan være fluer, sommerfugllarver, bladlus, og alle slags andre insekter i nærheten av bolet. Vepsene bidrar også til å pollinere planter, spesielt om våren og forsommeren. Generelt kan man si at den nytten vepsen gjør for oss mennesker er stor.

Men klesmøll og pelsmøll da, som har vane av å spise opp våre tekstiler? De kan vel ikke være nyttedyr?

Disse små krabatene gjør, tro det eller ei, stor nytte. I naturen tilhører de den viktige nedbryterkjeden i naturens kretsløp. Når et dyr dør på landsbygda begynner en lang kjede av hendelser, der dyret blir gradvis brutt ned i enkelte deler, takket være ulike insekter som bryter ned ulike deler av kroppen. Når alt kjøttet for lenge siden er borte, og det bare er skinn, pels og bein igjen, kommer pelsmøllen til nytte. De er da deres tur til å bidra. Det hele høres kanskje litt dramatisk ut, men det er takket være disse nedbryterne at det er rent i naturen.

Har du fått besøk av et insekt som du lurer på hva er? Test Skadedyridentifisering å se om du kan finne det. Hvis du ikke kan identifisere hvilket dyr det er, kan du alltids kontakte kundeservice for å få hjelp.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!