NHO Service og Handel

Innhold

Arbeidstakere og arbeidsgivere sammen mot grensehandel

Nyhet, Næringspolitikk, Handel

Publisert

Grensehandelalliansen

Fra venstre: Ingvill Størksen (Dir. Virke dagligvare), Anne-Cecilie Kaltenborn (adm. dir. NHO Service og Handel), Petter Haas Brubakk (adm. dir. i NHO Mat og Drikke) Trine Lise Sundnes (forbundsleder Handel og kontor i Norge og Jan Egil Pedersen (forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund. Foto: Baard Fiksdal.

Grensehandelen fortsetter å øke. Nå går to av de største LO-forbundene og tre av de største arbeidsgiverorganisasjonene i Norge sammen om å snu trenden og tette det som er blitt en kritisk handelslekkasje.

Om alliansen

Handel og Kontor i Norge, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Virke Handel, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke som står bak Grensehandelsalliansen.

Handel og Kontor i Norge (HK), Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Virke Handel, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke lanserer «Grensehandelsalliansen».

Alliansen er dannet på bakgrunn av den alvorlige situasjonen verdikjeden for mat i sin helhet står overfor som følge av stadig økende grensehandel. Omfattende grensehandel betyr tap av verdiskaping og arbeidsplasser, i hele verdikjeden for mat- og drikke og handelen, og i resten av handelen. Dette fører til reduserte avgifts- og skatteinntekter for Norge.Utfordringene forsterkes av den avgiftsfrie 350-kronersgrensen på netthandel fra utlandet.

- Konsekvensen av regjeringas avgiftspolitikk er at det vil forsvinne arbeidsplasser. Man skulle tro at det var i alles interesse, også regjeringas, å sikre norske arbeidsplasser. Vi trenger ikke færre arbeidsplasser framover, men flere, sier Trine Lise Sundnes, forbundsleder i HK.

Forbundsleder i NNN, Jan Egil Pedersen, er enig med LO-kollega Sundnes, og mener regjeringen undergraver norsk verdiskaping og arbeidsplasser med sin meningsløse avgiftspolitikk:

– Økt grensehandel og netthandel fra utlandet setter mange arbeidsplasser i fare. Muligheten for moms- og avgiftsfri utenlandsk netthandel under kroner 350,- må bort, da kan vi skape både flere arbeidsplasser og øke offentlige inntekter.

- Norske netthandelsbedrifter ville skape svært mange nye arbeidsplasser hvis de får selge varer helt avgiftsfritt slik utenlandske konkurrenter kan.

Anne-Cecilie Kaltenborn

NHO Service og Handel ønsker 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri handel opphevet:

- Norske netthandelsbedrifter som Komplett.no kan skape svært mange nye arbeidsplasser hvis de kunne selge store mengder varer helt avgiftsfritt slik de utenlandske konkurrentene kan, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn.

Hovedårsaken til eksplosjonen i grensehandelen er nivået på de norske særavgiftene. Dette gir seg utslag i betydelig lovlig grensehandel, fører til at folkehelsearbeidet svekkes og bidrar til kriminalitet i form av smugling.

- Årsveksten for grensehandelen har ikke vært høyere siden 2013. Dette rammer hele handelen, fra helsekost-forretninger til klesbutikker. I tillegg hjelper det ikke på folkehelsemålene at nordmenn valfarter til utlandet for å kjøpe billig godis, sier direktør i Virke dagligvare og representant for Virke Handel, Ingvill Størksen.

Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, håper myndighetene tar etableringen av Grensehandelsalliansen som en "wake-up call": 

- Handel på tvers av land er i utgangspunktet en god ting, men nå eksploderer det mellom Norge og Sverige. I andre land tas denne problemstillingen på alvor, men i Norge er den politiske interessen nærmest lik null. Nå er det på tide med en konstruktiv diskusjon om nødvendige tiltak. 

Grensehandelsalliansen er etablert med mål om å:
  • snu trenden med økende grensehandel og tap av verdiskaping, arbeidsplasser og avgiftsinntekter på norsk side av grensen
  • sikre avgiftslettelser på mat- og drikkevarer som er utsatt for grensehandel
  • avvikle 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri netthandel fra utenlandske aktører
  • øke innsikt i og oppmerksomhet om grensehandelens negative effekt på kosthold og helse
  • øke oppmerksomheten om årsakene til og konsekvensene av en voksende grensehandel og kriminalitet i form av smugling.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!