Gjennomslag for å fjerne 350-kronersgrensen

Nyhet, Næringspolitikk, Handel

Publisert

Kaltenborn og Bache-Mathiesen

Anne-Cecilie Kaltenborn (adm. dir). og Leif Bache-Mathiesen (bransjedirektør for Handel) i NHO Service og Handel. (Foto: Baard Fiksdal).

- 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet blir fjernet i 2020. Dette er en stor seier for NHO Service og Handel.

Det sier adm. dir Anne-Cecilie Kaltenborn og bransjedirektør Handel Leif Bache-Mathiesen i NHO Service og Handel.

Den momsfrie 350-kroners grensen for netthandel fjernes fra 1. januar 2020. Å handle avgiftsfritt over nettet for norske forbrukere blir dermed ikke lenger mulig. Det kommer også en avgift på fortollingen av slike varer i tillegg til moms. 

- Vi skulle gjerne sett at dette viktige skiftet kom allerede neste år, men er fornøyd med at norsk varehandel endelig kan få konkurrere på like vilkår, sier bransjedirektør Leif Bache-Mathiesen.

Fjerner en ren subsidie

350-kronersgrensen har til nå vært en ren subsidie av utenlandske nettbutikker. Det har bidratt sterkt til en netthandel med priser som ingen norske produsenter eller norsk varehandel kan konkurrere med. Det har undergravet konkurransesituasjonen til norske produsenter og varehandel, og flyttet avgiftsinntekter, verdiskaping og arbeidsplasser ut av landet.

Gjennomslaget kommer etter at KrF har forhandlet med Høyre, Venstre og Frp om både statsbudsjettet for 2019 og regjeringssamarbeid. I kveld ble en skisse til budsjett klart.

-Å stenge 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel har vært en av våre viktigste politiske saker over lang tid. Å fjerne avgiftsfritaket vil trolig skape 1.700 nye arbeidsplasser og være et viktig bidrag til ny optimisme, sier Anne-Cecilie Kaltenborn.

900 millioner kroner

Statens inntekter vil langt overstige kostnadene ved fjerning av 350-kronersgrensen. Inntektene vil gi et stort pluss i statens inntekter. Allerede første år vil inntektene være på over 900 millioner kroner og være raskt økende, viser en Menon-rapport som ble lagt frem i høst.

NHO Service og Handel representerer de største aktørene innen norsk netthandel som Kolonial.no, Komplett.no og Nettandelen.no. Vi har også mange medlemmer innen fysisk handel som rammes av 350-kronersgrensen som Rema og Kremmerhuset.

I kampen for å få fjernet 350-kronersgrensen har vi stått sammen med Grensehandelsalliansen som består av Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Handel og Kontor i Norge, Virke Handel, NHO Mat og Drikke og NHO Service og Handel.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt