Mange nordmenn kjøper billige varer fra Kina, men er det egentlig så lurt?

Publisert

#205

- Fribeløpet på 350 kroner for handel på nett fra utlandet gir tap av norske arbeidsplasser, sier Anne-Cecilie Kaltenborn.

Billige asiatiske nettbutikker dreper norske arbeidsplasser fordi de konkurrerer på ulike vilkår. -Meget skadelig, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir. NHO Service og Handel til KK.

Mange nordmenn kjøper billige varer fra Kina, men er det egentlig så lurt, er inngangen på en artikkel i bladet KK. Se saken her

- Det er skadelig for Norge at våre myndigheter har satt et fribeløp på 350 kroner for handel på nett fra utlandet. Dette gjør at vi mister mange arbeidsplasser i Norge og den som vinner mest på dette er Kina, som slipper både moms og toll på varer under 350 kroner, mener Anne-Cecilie Kaltenborn.

Som et eksempel trekker hun frem Komplett Group som er Norges største netthandelsaktør med nettbutikker som blant andre Komplett.no og Blush.no.

800 ansatte i fare

Gruppen har 800 ansatte i Norge og dette er arbeidsplasser som ifølge Kaltenborn kan stå i fare dersom handelen fra utlandet fortsetter å øke i samme takt.
- Det er ekstra synd å ikke få alle arbeidsplasser vi kan knyttet til netthandel, for slike arbeidsplasser kan være spredt rundt omkring i hele Norge, sier hun til KK.
- Kina får i tillegg sponset frakten av varene til Europa. Sponsingen skyldes at Kina fremdeles regnes som et u-land i den internasjonale postunionen (UPU). Forklaringen ligger i at FN-organet Universal Postal Union (UPU) fastsetter maksprisen for å levere ut brevpost og rekommanderte brev på inntil to kilo i alle verdens land. Prisene settes ikke bare etter distanse, men etter en fordelingsnøkkel som innebærer at de fattige landene får fraktet og utlevert sin post rimeligere enn i-landene.
- Ettersom netthandelen har skutt fart, og mange av nettproduktene lages i Asia, har konvensjonen gitt en omvendt effekt. Mange tidligere «u-land» er blitt svært industrialiserte, men regnes fortsatt som «u-land» av UPU. Kina er ikke lenger noe u-land og det er derfor ikke rimelig at landet skal ha denne fordelen. NHO arbeider politisk for å rette opp i dette misforholdet, sier hun.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt