NHO Service og Handel

Innhold

Uten franchise - færre arbeidsplasser

Nyhet, Næringspolitikk, Handel

Publisert

Leif Bache-Mathiesen

Leif Bache-Mathiesen er fagsjef for Handel i NHO Service og Handel

Rødt foreslår å pålegge eiere av en franchise delt arbeidsgiveransvar. Stortinget behandler saken tirsdag. – Helt urimelig, sier NHO Service og Handel, til Klassekampen.

NHO Service og Handel er kritisk til å pålegge eiere av en franchise delt arbeidsgiveransvar, slik Rødt foreslår.

– Det vil være helt urimelig om en franchisegiver med mange hundre enheter skal sitte med halvparten av ansvaret og ikke kunne si noe om risikoen, sier Leif Bache-Mathisen, bransjedirektør for handel i NHO Service og Handel til avisen Klassekampen.

– Rapporter fra EU viser at franchise skaper økt sysselsetting, og slik er det også i Norge, sier Bache-Mathisen. Han tror man ved å pålegge eieren av franchisen medansvar, vil punktere modellen og at jobber potensielt kan gå tapt. Bache-Mathisen er imidlertid åpen for å utrede om de ansatte kan få mer innsyn og medbestemmelse.

Franchise er en forretningsmodell hvor konsern som Rema 1000, McDonalds og Burger King leier ut konseptet sitt til lokale butikkeiere, men har ikke arbeidsgiveransvar. Rødt foreslår å pålegge franchisegivere delt arbeidsgiveransvar, gi ansatte og franchisetakere innsyn, medbestemmelse og representasjon i franchisegivers styrende organer. Forslaget støttes av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. KrF har ikke tatt stilling til saken ennå.

Ifølge et anslag fra den nå nedlagte bransjeforeningen Norsk Franchise er det rundt 120.000 sysselsatte i om lag 300 franchisekjeder i Norge. I fjor utgjorde dette rundt 4,5 prosent av alle sysselsatte i Norge.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!