- Det er bra at 350-grensen forsvinner, men det må skje i år

Publisert

#205

PÅ HØRING: Leif Bache-Mathiesen, bransjedirektør for handel, og Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør for NHO Service og Handel. Foto: Skjermdump, Stortingets nett-tv.

Nasjonale vilkår som gir utenlandske aktører særdeles gunstige vilkår er noe av det som må rettes opp for at vekst, sysselsetting og investeringer skal skje innenfor Norges grenser.

Det var noen av tilbakemeldingene NHO Service og Handel ga næringskomiteen på høringen om handelens stortingsmelding. 

- Stortingsmelding om handelsnæringen er etterlengtet og viktig for disse bransjene. Netthandel er hele tiden et alternativ til de fysiske butikkene i alle bransjer. Virkemidlene må være: oppdaterte rammebetingelser og villighet til å kjapt rette opp der det er ubalanserte vilkår, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel. 

- Nasjonale vilkår som gir utenlandske aktører særdeles gunstige vilkår er blant de tingene som må rettes opp for at vekst, sysselsetting og investeringer fortsatt skal skje innenfor Norges grenser, for eksempel hvis lager til både fysiske - og nettbutikker skal legges til Norges, og ikke til utlandet, sier Kaltenborn. 

Handler for 25,6 milliarder i Sverige

NHO Service og Handel støtter opprettelsen av grensehandelsbarometer, samt analyser av handelslekkasje etter dansk modell. 

- Nordmenn brukte 25,6 milliarder svenske kroner på å handle i Sverige i 2017. Flere tusen norske arbeidsplasser er forsvunnet på grunn av denne grensehandelen - og veksten i grensehandelen fortsetter, sier Kaltenborn. 

I tillegg oppfordrer Kaltenborn å fjerne 350-kronersgrensen allerede i år. 

- Det er bra at 350-kronersgrensen forsvinner, men gjør det allerede i år i revidert budsjett. Denne grensen rammer mange bransjer, som for eksempel frisør- og velværebransjen. 80 prosent av varene den bransjen selger er under 350 kroner. De opplever tapt omsetning på grunn av utenlandske aktører som har bedre rammebetingelser, sier Kaltenborn.  

"Kina-posten"

Leif Bache-Mathiesen, bransjedirektør for handel i NHO Service og Handel, mener Norges avtale med FNs postavtale (UPU) bør revideres. 

- Samferdselsdepartementet, som gjennom sitt eierskap i Posten er ansvarlig for Norges medlemskap i UPU, bruker årlig nærmere 100 millioner kroner på å håndtere "kina-posten". Kina er ikke lenger noe utviklingsland. Avtalen må revideres slik at norsk varehandel får like konkurransevilkår, sier han. 

Prisdiskriminering i dagligvarebransjen

Kolonial-gründer, Karl Munthe-Kaas, var også med i høringen, og han er tydelig på hva som er til hinder for effektiv konkurranse i dagligvaremarkedet. 

- Forbud mot prisdiskriminering har vært det klart mest omdiskuterte tiltaket som er fremmet det siste året, og har vært fremtredende i samfunnsdebatten. Det har vært steile fronter, også representert her i dag. Sterke aktører, som de dominerende leverandørene, den dominerende og største kjeden, og deres bransjeorganisasjoner, har vært imot forslaget. De mindre kjedene og inntrengere som oss, og våre bransjeforeninger har vært for. Dette har blitt sterkt debattert fordi det faktisk vil virke, sier han. 

- Det avgjørende nå er at godkjente begrunnelser på prisdiskriminering avgrenses. De må avgrenses til å gjenspeile forskjeller i kostnaden av å betjene ulike kunder, sier Munthe-Kaas. 

Her kan du se hele høringen.

kvinne