NHO Service og Handel

Innhold

Miljøfondet gir millionstøtte til opprydding i Raet Nasjonalpark

Nyhet, Næringspolitikk, Handel

Publisert

krabbeteiner

Teiner som går tapt kan bli liggende i årevis på bunnen å gjøre stor skade på hummer, krabber og fisk.

Spøkelsesteiner og andre fiskeredskaper som dreper hummer, krabber, fisk og andre dyr, skal nå fjernes i Raet Nasjonalpark takket være million-støtte fra Handelens Miljøfond.

Styret i Handelens Miljøfond har innvilget støtte til Havforskningsinstituttet (HI) som skal rydde havbunnen i Raet Nasjonalpark i Aust-Agder. Forskere, dykkere og lokalbefolkningen skal nå samarbeide i dette historiske ryddeprosjektet, hvor målet er null spøkelsesfiske i parken.

Starte rydding i marine nasjonalparker

Sammen med HI og lokale krefter vil Handelens Miljøfond nå rense Raet Nasjonalpark i Agder for tapt fiskeredskap. Spøkelsesfiske er et stort problem på norskekysten og i hele verden. Tusenvis av fiskeredskap folk har mistet eller glemt står i årevis og dreper fisk og bunndyr fordi redskapen er laget av plast som ikke blir brutt ned.

– Det er viktig for bestander og økosystemer i havet å få slutt på denne unødvendige drepingen, og det er viktig for yrkesfiskere og fritidsfiskere.  Vi tar Raet nasjonalpark først fordi vi har høy fagkunnskap i Havforskningsinstituttet her, og et motivert lokalmiljø. Det gir et riktig signal å starte med de marine nasjonalparkene. Når vi har fått erfaring og bedre metoder her går vi videre til nye viktige deler av kysten, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond.

– Havforskningsinstituttet i Flødevigen har mange års erfaring med  hummer og reservater og samarbeid med frivillige og kommuner. Det gir et spesielt godt utgangspunkt for å mobilisere folk og skape gode holdninger mot å miste fiskeredskap, sier Hansson

Den første fasen av prosjektet innebærer testing av ulike metoder for opprydding, hvilke tiltak som kan føre til hindring av tap av utstyr og formidling. Deretter vil hovedoppryddingen starte i 2021.

–Dette prosjektet skal ha overføringsverdi til andre kystområder. Derfor må vi inn med både forskning og dokumentasjon. I tillegg vil det bli invitert aktører fra næringslivet som kan bidra med kompetanse og innovasjon til effektiv opprydding, sier Kleiven.

–For å lykkes er det behov for en stordugnad der både fiskere, andre brukere, offentlig forvaltning og næringslivet aktivt blir med i planlegging og gjennomføring, avslutter Kleiven.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!