NHO Service og Handel

Innhold

Glad for at kjøpesenter-butikker får åpne fra torsdag

Nyhet, Næringspolitikk, Handel

Publisert

kjøpesenter

-Nedstengning på kjøpesentre kan unngås i fremtiden hvis smitteeverntiltakene er strenge nok, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.

Regjeringen opphever tiltaksnivåene for østlandskommunene. Dermed kan Oslo og resten av kommunene gå tilbake til egne lokale tiltak, opplyste helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.  Helsedirektoratet har mottatt faglig tilråding fra FHI om at tiltak ikke bør videreføres etter den 17. februar.

– FHI vurderer at Oslo og Viken nå har bedre oversikt over smittesituasjonen og bedre kapasitet til testing, sporing og karantene, sa Høie. Oslo, Halden og Sarpsborg har hatt de strengeste tiltakene på nivå C, altså et «ganske høyt tiltaksnivå».

Unngå ny nedstengning

- NHO Service og Handel imøteser med stor glede at butikker i kjøpesenter får åpne igjen fra og med torsdag denne uken. Gjennom perioden med stengte kjøpesenter har man imidlertid registrert økt mobilitet blant forbrukerne og at man har reist lengre enn vanlig og bidratt til sterkt økt omsetning i de butikker som har holdt åpent. Dette viser omsetningstall fra butikkene, sier Linda Vist.

- Det er viktig at vi også fremover har åpne butikker og kjøpesenter i Norge, og vi vil fortsette å jobbe med å utvide verktøykassen av smittevernstiltak i handelsnæringen som gir rom for åpne butikker også ved lokale utbrudd som de vi nå har opplevd, sier Vist.

Folkehelseinstituttets vurderer at kommunene i Oslo og Viken nå har bedre oversikt over situasjonen, og kan åpne opp. Hvaler og Fredrikstad ønsker en dags forlengelse av gjeldende tiltak i covid-19-forskriften kapittel D, slik at kommunene får tid til å vurdere behovet for lokale råd og tiltak fra og med den 18. februar.

Kan snu raskt

Helsedirektoratet mener situasjonen raskt kan snu, men at Folkehelseinstituttets og kommunenes vurderinger veier så tungt at tiltakene ikke bør videreføres i samsvar med kapittel 5C og 5D for kommunene i Oslo og Viken etter den 17. februar.

Alle kommuner må fortløpende holde oversikt over den lokale smittesituasjonen, og konkret vurdere behovet for å gi råd og iverksette tiltak. Behov formobilitetsreduksjonpå tvers av kommuner må skje i nært samarbeid mellom kommunene, heter det i et brev fra direktoratet.

Brev fra Helsedirektoratet (pdf)

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt