Regjeringen vil støtte norske nettbutikker og kutte i grensehandelen

Publisert

Linda Vist er direktør for handel i NHO Service og Handel.

Den nye regjeringen har i sin erklæring fra Hurdal mange gode nyheter for handelsnæringen. Her er det viktigste sett med våre øyne.

Det viktigste om handel i Hurdalserklæringen

  • Regjeringen vil støtte norske nettbutikker og kutte i grensehandelen
  • Satse på kompetanseutvikling 
  • Støtte norske nettaktører i konkurranse med internasjonale giganter.
  • Sikre gode rammevilkår for fysiske butikker som er viktige for sitt lokalsamfunn. 
  • Sikre effektiv innføring av lov om god handelsskikk og sørge for tilstrekkelig tilsyn og åpenhet som sikrer forbrukernes interesser.
  • Legge til rette for forsknings- og innovasjonsprosjekter i handelsnæringen.
  • Gjennomgå grensehandelsproblematikken i lys av erfaringene fra koronapandemien og fra andre land, som Danmark, og foreslå konkrete tiltak som reduserer grensehandelen og styrker konkurransekraften til norsk næringsliv.

Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel, har lest Hurdalsplattformen og gir her sine vurderinger:

"Handelsnæringen er en næring som sikrer stor sysselsetting og arbeidsplasser i hele landet. Den bidrar til levende lokalsamfunn og aktive sentrum i by og bygd". Slik innledes Hurdalsplattformens omtale av handelsnæringen.

Videre legger den nye regjeringen vekt på konkurransesituasjonen for dagligvare og har en gjennomgang av grensehandel. Det er tydelig at den nye regjeringen ser viktigheten av handelsnæringen, og ønsker å styrke handelsnæringen både lokalt og nasjonalt. NHO Service og Handel håper at gjennomføringsevnen er til stede hos den nye regjeringen – det er nå jobben begynner.

Det er gledelig å se at kompetanse står høyt på agendaen i Hurdalsplattformen, og at man ser behovet for å støtte norske nettaktører i konkurranse med internasjonale aktører. Her løftes også tilrettelegging av forsknings- og innovasjonsprosjekter for handelsnæringen, som vi anser som svært viktig både innenfor digitaliseringen og automatisering, og ikke minst også sirkulærøkonomien som vil bety mye for handelsnæringen i årene fremover.

Forenkling og tilrettelegging

Hurdalsplattformen tar også til orde for forenklinger og samordning knyttet til pålagte reguleringer og skjemavelde for næringslivet. - Små virksomheter kan øyne håp om unntak, og handelsnæringen har mange små virksomheter, så dette kan gjøre hverdagen enklere for mange som synes dette er både komplisert og tidkrevende.

Tilrettelegging for vekstbedrifter og selvstendige næringsdrivende omtales også med vurdering av virkemidler, sosiale ordninger og kapitaltilgang slik at hverdagen skal bli enklere. Dette kan få stor betydning for vekst og innovasjon i handelsnæringen som i tillegg til mange store og etablerte aktører, består av mange små oppstartsbedrifter som ser muligheter innen eksempelvis grønn vekst, som vil ha nytte av slike ordninger.

Klima

Innen klima skal det jobbes for at forbrukere og innkjøpere får informasjon om hvor mye ressurser som er brukt for å lage et produkt, hvor store utslipp det står for, eventuelle skadelige miljøgifter og hvordan arbeidsforholdene er for de som lager dem. Det skal legges til rette for at produkter kan merkes med informasjon om hvordan de kan repareres, gjenbrukes og resirkuleres. – Informasjon om produkter er et godt tiltak for bevisste forbrukervalg til fordel både for norske arbeidsplasser og kvalitet. Tiltakene i sin helhet vil imidlertid stille store krav til aktører langs hele verdikjeden, og vil nødvendigvis kreve en gradvis innføring basert på godt samarbeid mellom myndigheter, aktører og næringsorganisasjonene.

Utdanning og kompetanse

Når det gjelder utdanning og kompetanse, skal regjeringen blant annet sikre læreplass for alle ungdommer som er kvalifisert etter Vg2, og antallet fagskoleplasser skal trappes opp med tusen nye plasser årlig over frem år. Det skal gjennomføres en bred kompetansereform for arbeidslivet og en plan for livslang læring. Et tiltak innenfor høyere utdanning er å gjøre det mer attraktivt for universitet og høyskoler å tilby kortere etter- og videreutdanningstilbud.

Her er det mange gode tiltak som regjeringen ønsker å iverksette innenfor utdanning og kompetanse. Trepartssamarbeidet er nøkkelen her og et helt vesentlig utgangspunkt for arbeidet, som også vektlegges i plattformen. Gjennom pandemien har det gjennom trepartssamarbeidet blitt etablert bransjeprogram for detalj- og faghandelen som viktige ledd i kompetanseheving. Bransjeprogrammet gir fleksible og kortere utdanningstilbud som er høyst relevante for medarbeidere i handelen, og disse er det viktig å fortsette med også fremover.

Forbrukerinteresser og konkurransesituasjon

Å sikre forbrukerens interesser gjennom åpenhet og tilsyn omtales. Dette gjennom bedre maktbalanse i verdikjeden for mat, sammen med å sikre en effektiv innføring av den nye loven om god handelsskikk. Grensehandelen skal også gjennomgås. Her er det mange sentrale elementer. Konkurransesituasjonen i dagligvaremarkedet og reduksjon av grensehandel er viktig for handelsnæringen, og det er tydelig at regjeringen ønsker å ta tak i de sentrale utfordringene for næringen.

Små, lokale virksomheter

Videre står det i Hurdalsplattformen at man skal sikre gode rammevilkår for fysiske butikker som er viktige for sitt lokalsamfunn, og videreutvikle Merkur-ordningen. Med dette har regjeringen også inkludert lokale, små virksomheter som ofte er knutepunktet i lokalsamfunnet og en viktig kilde til sysselsetting og lokal verdiskapning.

Folkehelse

Innenfor folkehelse, slås det fast at samarbeidet mellom helsemyndighetene og dagligvarebransjen skal styrkes for å legge til rette for et sunnere kosthold. – Intensjonsavtalen har bidratt til gode resultater for folkehelsen. Det er positivt at påtroppende regjering vil følge opp avtalen fra 2016. Vi mener bredt og forpliktende samarbeid er løsningen på komplekse sammenhenger, og vil fortsette vårt viktige bidrag i videre arbeid med intensjonsavtalen sammen med helsemyndighetene.

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt