Ved hjelp av virtuell virkelighet lærer elever i Nordland å sveise

Nyhet, Handel

Publisert

Det er en stor etterspørsel etter sveisere i hele landet, og spesielt i Nordland. Nordland Fylkeskommune har derfor kjøpt inn tre sveisesimulatorer fra vår medlemsbedrift TOOLS. Disse er levert og montert ved skoler i Mosjøen, Bodin i Bodø og AustLofoten VGS. Simulatorene gjør at elevene får mer sveisetid og de brukes i undervisningen av fremtidige fagarbeidere til industrien.

- TOOLS erfarer at det er færre og færre som utdanner seg innen sveisfaget og de fagarbeidere som fortsatt er sveisere blir stadig eldre. Da TOOLS ble introdusert for VRTEX sveisesimulator så vi muligheten for å få flere interessert i faget og det beste stedet å få opp interessen er via studenter, sier kategorisjef for Sveis i TOOLS, Morten Gran. 

Virtuell virkelighet 

Sveisesimulatorene som TOOLS tilbyr, bidrar til praktisk trening og er i samsvar med industriens metodikk og evalueringskriterier i et morsomt "gaming" inspirert miljø, takket være en spesialutviklet virtuell virkelighet. Elevene får ved hjelp av VR-briller en opplevelse av en ekte sveisegjerning, samtidig som lærerne følger med på skjermen og kan gi løpende tilbakemelding. 

- Fra et realistisk sveisebad til nøyaktige lyder og bevegelser, lærer studentene nær sømløs overføring til real-world, hands-on sveising ved å benytte VRTEX® i sveiseopplæringen. Når studentene flytter fra en VRTEX®-maskin og inn i en ekte sveise trening, er de trygge på parametrene - oppsett og sveiseprosedyrer, forteller Morten. 

Nordland Fylkeskommune har kjøpt inn tre simulatorer, og i forrige uke fikk TOOLS første bestilling fra Troms og Finnmark med ordre på en stk VRTEX fra Vadsø VGS.  

Stort behov for sveisere 

- Mange norske bedrifter rapporterer at de har moderate til alvorlig mangel på faglærte arbeidere. I en verden hvor dyktige arbeidskraft mangler, er det viktig at det investeres, ikke bare i å trene, men å tiltrekke og engasjere dyktige arbeidstakere, sier Morten Gran. 

-Dette er et spennende og viktig initiativ som vil bidra til å både introdusere faget på en ny måte og gjøre det enklere å opparbeide mer og variert praksis gjennom simulering av oppgaver, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.  

-Det er et stort behov sveisere, noe jeg kan bekrefte både fra tidligere arbeidssted - og som også et raskt søk på ledige stillinger vil vise. At den virtuelle virkeligheten inntar skolen i fagutdannelsen som sveiser via teknologi fra en av våre medlemsbedrifter er gledelig, og jeg håper det også kan være med på å gi ny forståelse for oppgavene i yrket og derigjennom øke attraktiviteten, avslutter Vist. 

Se filmen som viser sveisesimulatorene i bruk.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt