Bærekraft og gjenbruk gir muligheter for håndtverksfag

Publisert

Fra venstre: daglig leder Morten Klemp og fagkonsulent Malin Lunde Andersen ved Opplæringskontoret for små håndverksfag sammen med Linda Vist direktør for handel i NHO Service og Handel.

Fag som smed, skomaker, skredder og urmaker trenger drahjelp med rekruttering og fagkunnskap. Det får de av Opplæringskontoret for små håndverksfag på Bøler gård i Oslo. Sist uke var NHO Service og Handel på besøk.

Opplæringskontoret tilbyr kursing, fagopplæring og er bindeledd for lærlinger.

- Vi vil snu litt på oppfatningen om at verneverdige fag blir oppfattet som yrker som hører hjemme på et museum, sier daglig leder Morten Klemp.

-Samfunnets behov og ønske om bærekraft og gjenbruk gjør at mange av disse fagene er svært aktuelle. Det gir et fokus på muligheter for disse yrkesretningene som kan bidra til at flere velger å gå denne veien, suer Klemp.

Han viser oss rundt i lokalene, der kursdeltagere i tekstilsøm er i full gang. Vi snakker om hvordamn forbrukerne vil ønske gjenbruk i stedet for bruk og kast, og hvordan dette vil skape et behov for faglært arbeidskraft i tekstilbransjen i årene som kommer. Her kan Opplæringskontoret bidra med kompetanse til bedriftene.

Fagkonsulent, Malin Lunde Andersen forteller at noe av det viktigste for å rekruttere lærlinger er at man allerede på ungdomsskolenivå starter med informasjon og viser hvilke muligheter som finnes for ungdommer som har lyst til å satse på disse fagene.

-Her må det aktivt jobbes med informasjon inn imot rådgiverfunksjonen på skoler i hele landet, sier Lunde Andersen. Utfordringen for vernede håndverksfag er ikke å skaffe nok lærlingeplasser, men å få tak i nok lærlinger. Klemp og Lunde Andersen tror at man sammen med sammen med NHO kan få økt fokus på rekruttering for fag som har en framtid, og synliggjøre de muligheter som finnes med slike yrkesvalg.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt