EU vil ha mindre bruk og kast av klær og tekstiler

Publisert

Linda Vist er direktør for handel i NHO Service og Handel.

EU-kommisjonen lanserte denne uken en ny strategi som skal gjøre kjøp og salg av tekstiler mer klimavennlig. - Vi gir full støtte til tiltak som bremser bruk og kast, men for å lykkes må forbrukernes kunnskap og holdninger drastisk endres og det haster, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.

- Myndighetene bør satse på kampanjer som fremmer bærekraftige valg. Det er viktig å bevisstgjøre forbrukere. For å komme dit trengs nudging slik at vi handlet mer kvalitet og skaper mindre volum av billige og dårlige produkter. Ungdom er en viktig målgruppe med bevisstgjøring av de valg vi tar i en kjøpssituasjon, sier Linda Vist.

Her er noen av de viktigste tiltakene som EU foreslår:
  • Nye krav til økodesign: Det settes et minimumskrav for hvor mye resirkulert materiale et produkt skal inneholde. Dette skal gjøre at tekstilene lever lenger, og blir lettere å reparere og resirkulere.
  • Et digitalt produktpass: Dette skal inneholde obligatorisk informasjon om produktet, og bidra til tydeligere informasjon om tekstiler.
  • Sterke grep om grønnvasking: Kommisjonen vil styrke reglene som skal beskytte forbrukere når de handler.
  • Mikroplast: Det skal rettes tiltak mot blant annet produksjonsprosess, forvask, merking, rettet mot å minimere mikroplast i tekstiler.
  • Større produsentansvar: Kommisjonen skal sørge for at tekstilprodusentene må ta med ansvar for varene, og skal i tillegg innføre økonomiske insentiver for å gjøre tekstilene mer holdbare.
  • Forbud mot ødeleggelse: Under visse betingelser vurderer EU å forby ødeleggelse av usolgte tekstilvarer.
  • Økt støtte til forskning, innovasjon og investering: Til dem som jobber for å utvikle hvordan bransjen kan bli mer klima- og miljøvennlig.
  • Tekstilavfall: Jobbe med utfordringene knyttet til eksporten av klær og tekstil som søppel.

NRK har mer om saken

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt