Høring om konkurranseforholdene innen dagligvarer

Publisert

NHO Service og Handel har gitt sitt syn i høring om forbud mot usaklige forskjeller i innkjøpsbetingelser i verdikjeden for mat og dagligvarer.

NHO Service og Handel er enig med departementet i at dagligvaremarkedet over lengre tid har vært preget av høye etableringshindringer. Det er få aktører i både detaljist-, grossist- og leverandørleddet, få nye aktører etablerer seg og enda færre lykkes med etableringen. Samlet sett gir dette en delt og etablert bekymring for at konkurransen i verdikjeden for mat ikke er så god som den kan være.

Høringsnotatet peker selv på karakteriska som stordriftsfordeler knyttet til innkjøp, det norske importvernet for landbruksvarer, vertikal integrasjon og begrenset tilgang til attraktive lokaler som medvirkende forklaringer. Enkeltstående og samlet sett, anses dette å være forhold som påvirker den høye terskelen for etablering.

Høringsforslaget berører innkjøpsbetingelser i verdikjeden og konkluderer at det er nødvendig med nye kontrolltiltak for å hindre usaklige forskjeller og konservering av det høye etableringshinderet. NHO SH er derfor enig med departementet om behovet for flere virkemidler.

Se vårt høringssvar her

Henrik Bjørge

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt