Prisvareveksten usedvanlig høy – vil øke enda mer

Nyhet, Handel

Publisert

Bransjedirektør for handel i NHO Service og Handel, Linda Vist, frykter at stadig stigende KPI vil endre norske handlevaner.

Prisvareveksten for juni ligger på hele 6,3 % stigning siden juni i fjor, ifølge SSB. Sett i lys av prisjusteringen av dagligvarer 1. juli, er det stor sannsynlighet for at også KPI for neste måned viser stor vekst. For mange kjennes det på kroppen allerede, både på forbruker- og salgssiden.

– Leverandørene til dagligvareaktørene har to vinduer der de kan prisjustere: 1. februar og 1. juli. Den varslede økningen ble en realitet for bare litt over en uke siden, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.

Skyhøye priser på drivstoff, gjødsel og strøm bidro til et rekordstort jordbruksoppgjør. Hele 1,5 milliarder kroner ble tatt ut i høyere priser, noe som blant annet påvirker prisen på meieri-, kjøtt- og kornprodukt, samt drar opp prisen på frukt og grønt. Dette legger press på dagligvarebransjen.

– I tillegg til innkjøpsprisen fra leverandør for de ulike aktørene, vil evnen til å drive effektivt også gjenspeile prisen ut til kundene, fortsetter Vist.

Frykter endret handlemønster

Ifølge en undersøkelse utført av YouGov, har rundt 1,5 millioner nordmenn lagt om forbruket. De fokuserer mer på nødvendighetsvarer og velger bort andre kjøp, mens nesten 20 prosent av oss velger billigere merker i butikken som følge av prisøkningene. I en allerede presset hverdag med rekorddyr bensin og strøm, i tillegg til renter som nå øker, venter vi at det kan bli tøffe tak for forbrukeren.

Dette vil få ringvirkninger også for handelen.

– Økte priser i dagligvare frykter vi vil påvirke handlemønsteret til forbrukere, som igjen vil få mulig negativ innvirkning på varehandelens omsetning og utvikling over tid, poengterer Vist.

– Vi kjenner handelen godt og vet at det arbeides iherdig med kontinuerlig effektivisering av driften, med mål om at forbrukerne i minst mulig grad skal bli påvirket. Samtidig er store prisøkninger fra leverandørene vanskelige å håndtere kun gjennom ytterligere effektivitet i drift, avslutter hun.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!