- Først og fremst går tankene til våre ansatte i Baltikum, sa Ole Robert Reitan, konsernleder i Reitails.
"Slik er vår nye hverdag" – dette var temaet da Ole Robert Reitan, konsernleder i vår medlemsbedrift Reitan Reitail, inntok scenen på NHOs årskonferanse. Yrkesstolthet, krigsfrykt og bærekraft var viktige nøkkelord for det han hadde å si.
Krigen i Ukraina var det innledende temaet da Ole Robert Reitan, sammen med Arne Mjøs, CEO i Itera, og Janne Vangen Solheim, partner i Janusfabrikken og Odlo, ble intervjuet om arbeidshverdagen 2022.
Alle tre kunne fortelle om ansatte og drift som blir påvirket av krigen. Mjøs har ansatte som jobber fra hjemmekontor i bomberom, mens Vangen Solheim må ta stilling til hvordan russiske medarbeidere skal sikres jobb og inntekt. For Reitan Retail er utfordringsbildet todelt.
- Først og fremst går tankene til våre ansatte i Baltikum. For dem kommer krigen tett på geografisk, men flere av dem kan også huske hvordan det var under Sovjetunionens styre. De vil ikke tilbake dit, sa en alvorlig konsernleder. - Videre blir driften vår påvirket av mangel på råvarer som en konsekvens av krigen, sa han.
Viktig samfunnsrolle
Den alvorlige situasjonen har gitt en fornyet innsikt i hvor viktig samfunnsrolle en som leverandør av essensielle varer, faktisk har.
- Dagligvarer og drivstoff er produkter mennesker trenger, og som blir spesielt viktige i kriser. Det kjenner vi på, utdypet Reitan.
Og krigen i Ukraina er ikke den første store krisen som har direkte påvirket driften. Koronapandemien har også satt sine spor, og på spørsmål om hvordan det har vært å gå direkte fra en unntakssituasjon til en annen, hadde Reitan et klart svar: - Kriseberedskap har blitt den nye normalen.
- Under pandemien har vi kjent på ydmykhet, men samtidig stolthet.
Ydmyk og stolt
Det var viktig for konsernlederen å fremheve at det å kjenne på samfunnsansvaret, har ført med seg positive ringvirkninger.
- Under pandemien har vi kjent på ydmykhet, men samtidig stolthet, forklarte han.
Eksemplene på dette er mange, men Reitan ville spesielt fremheve en historie fra tidlig i pandemien.
En medarbeider på Rema 1000 Mo i Rana, stod opp til nyheten om at barnehagen var stengt for alle utenom de med samfunnskritiske roller. Da hun møtte opp for å levere barna sine, ble hun forsøkt avvist. "Du jobber i kassen på Rema", sa de til henne. "Ja, nettopp", svarte hun. Og slik gikk det til at Turid fra Mo i Rana, definerte rollen som medarbeider i dagligvarehandel som samfunnskritisk.
Ansvar for bærekraft
Med ordene "vi må snu frykt til innovasjon", ledet CEO i Itera, Arne Mjøs, dialogen over på det grønne skiftet og bærekraft.
Reitan innledet med å si at han ser på seg selv som en globalist. Han ser nytten av å dele varer og velferd på tvers av kloden, slik at flest mulig kan ha utbytte av ressursene som finnes.
– Likevel må vi gå over til å produsere mer lokalt der dette er mulig. Det er bedre for miljøet vårt, og bedre for verdiskapningen i landet, avsluttet han.
Fant du det du lette etter?
Fant du det du lette etter?
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?