Å fjerne moms på gjenbruk vil sette fart i det grønne skiftet

Publisert

Fagsjef i NHO Service og Handel, Tor Svarva. Foto: Baard Fiksdal

Smed, skredder, bøkker, bunadssyerske, urmaker, skomaker og duodji. Noen unge har fått øynene opp for de små håndverksfagene, men det er flest godt voksne som bestemmer seg for å ta fagbrev i de verneverdige fagene. - Å fjerne moms på gjenbruk vil sette fart i det grønne skiftet, mener NHO Service og Handel.

Fagsjef i NHO Service og Handel, Tor Svarva, sier til Dagens Perspektiv at det ikke burde være moms på noe man allerede har betalt moms for.

- Å fjerne moms på gjenbrukte og reparerte ting er noe som vil sette ekstra fart i det grønne skiftet. Det kan skape nye forretningsmuligheter, samt bidra til mer oppmerksomhet og attraktivitet for de små fagene som nettopp skal utføre mange av de praktiske jobbene som dette innebærer, sier Tor Svarva.

Fremtidsfag

Svarva er leder i Fagrådet for håndverk, design og produktutvikling. Han mener at det blir for dumt å omtale disse fagretningene som 'museumsfag', og vil heller kalle dem framtidsfag.

- Reparasjon og varighet er en viktig del av sirkulærøkonomien og grønn omstilling. Det tror jeg kan friste mange, sier Svarva. Han mener det ligger store muligheter i små håndverksfag. Arbeidslivet etterspør i økende grad kompetansen.

- Ved å øke satsingen på denne type opplæring vil man kunne skape flere arbeidsplasser med kvalitetsprodukter av organiske og naturlige materialer som vil vare lengre og være mer miljøvennlige. Dermed bidrar man til sirkulærøkonomi og bruk av fornybare ressurser.

- Reparasjonsaspektet er en av de viktigste delene i en sirkulærøkonomi og det tror jeg kan friste mange som en yrkesretning, sier Svarva.

Se mer her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt