Da Hege skulle ansette ble det personlig

Publisert

To kvinner i en normalbutikk

Hege Krogsrud er butikksjef i en av Norges mest travle Normal-butikker. Hun bruker mye tid på å rekruttere inkluderende. Et godt eksempel er Weronika (tv) som kom ut av en vond sirkel. Foto: NHO

Hege har selv følt på kroppen hvordan det er å stå utenfor arbeidslivet. Derfor betyr det mye for henne å kunne hjelpe andre.

— Da jeg startet her som butikksjef så tenkte jeg at dersom jeg får muligheten til å hjelpe noen som står utenfor arbeidslivet av ulike grunner, så skal jeg det, forteller hun.

Hege Krogsrud er levende engasjert i å hjelpe mennesker inn i arbeidslivet, på tross av hull i cv-en og en ballast som gjerne kan inneholde flere utfordringer. For henne er det viktig at alle får en sjanse. En mulighet til å bli sett, en mulighet til å bidra.

— For meg er det viktig å vise at jeg bryr meg. Løfte folk opp. Jeg ønsker å hjelpe der jeg kan, forteller Hege.

Rekrutterer inkluderende

Da Hege ble butikksjef og selv skulle ansette, var valget enkelt. Hun tok kontakt med A2G som er en arbeids- og inkluderingsbedrift. A2G er medlem i bransjeforeningen Arbeid & Inkludering i NHO Service og Handel og fungerer som et bindeledd mellom NAV og arbeidslivet. De tilbyr en rekke arbeidsrettede tjenester innenfor alle bransjer og arbeidsområder.

— Jobben Hege gjør kan ikke roses nok. Hun er et forbilde for andre og det skal Hege være stolt av, sier Grete Grimstad i A2G.

Hege har nå jobbet som butikksjef på en av landets travleste Normal-butikker, på Xhibition midt i hjertet av Bergen, i om lag fem år. I løpet av de fem årene har 15 stykker vært innom henne for arbeidstrening. Hele fem stykker har fått fast ansettelse.

— De som ikke har fått fast jobb har likevel fått muligheten til å komme seg videre og de har blitt klar for å gå ut i lønnet arbeid, så de har jo fått en mestringsfølelse som de har manglet, forteller Grete.

Altfor mange utenfor arbeidslivet: – Konsekvensene er omfattende

I Norge står rundt 20 prosent i yrkesaktiv alder utenfor arbeidslivet. NHO jobber for at flere arbeidsgivere skal rekruttere bredt, og på den måten bidra til at flere kan komme ut i arbeid.

– Blant annet har NHO utviklet en egen metode for arbeidsinkludering, Ringer i Vannet, som setter arbeidsgivers behov for arbeidskraft i sentrum, sier Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO.

Arbeid er limet i et samfunn, men altfor mange står utenfor arbeidslivet. Samtidig mangler mange bedrifter arbeidskraft.

– Konsekvensene av manglende deltakelse i arbeidslivet er omfattende, både for den enkelte og for samfunnet som helhet. Samtidig er det behov for arbeidskraft, og aldri før har bedriftene meldt om at det har vært så vanskelig å rekruttere som nå. Arbeidsinkludering er vinn-vinn for alle parter, sier Nina Melsom.

Sprudlende ansatt

En av de som har fått fast jobb hos Hege er Weronika. Internt går hun nå under kallenavnet Stjernen, og hun er en av kandidatene som virkelig har blomstret under Heges omsorg.

— Weronika kom stille inn hit i vårt første møte. Nå er hun varm i trøyen og har sprudlet siden. Hun er bare enestående, forteller Hege med et varmt smil om munnen.

Weronika er 23 år gammel, og opprinnelig fra Polen. Hun har bodd i Norge nesten halve livet, og ankom landet med store drømmer.

— Jeg drømte om å bli frisør fordi jeg er glad i å være kreativ og liker å være rundt mennesker, forteller Weronika.

Forventningskrasjen mellom arbeidsmulighetene etter endt utdanning og drømmen om frisøryrket, gjorde at drømmen kjentes lengre og lengre unna. Det endte med at Weronika møtte veggen og ble deprimert.

For Weronika opplevdes det som en vond sirkel. Hun var deprimert fordi hun ikke klarte å få seg en jobb, samtidig som at hennes mentale tilstand gjorde at det var vanskelig å være den beste versjonen av seg selv i en søknadsprosess.

— Jeg fikk til slutt en jobb, men skjønte fort at det ikke fungerte, forteller hun.

Etter at Weronika ble deprimert, startet hun å gå til psykolog. Her fikk hun diagnosen Aspergers. Diagnosen satt livet hun hadde levd frem til nå i perspektiv, og kunne gi en forklaring på det som tidligere hadde opplevdes som vanskelig.

Les mer

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt