Fra farlig avfall til verdifullt produkt

Publisert

To personer med et brannslukningasapparat

Vi gratulerer Miljø Norge som nytt medlem i NHO Service og Handel. Her er Alexander Haneng, direktør innovasjon og bærekraft i NHOSH sammen med Nils Aulie, CEO i Miljø Norge. Foto: NHO SH

De fleste brannslukningsapparater i Norge kastes etter bruk eller når de er utdatert. Dette vil det Lier-baserte selskapet Miljø Norge gjøre noe med under merkevaren Slåkke. Deres løsning skaper nye arbeidsplasser og bidrar til stor reduksjon av CO2-utslipp.

- Mange snakker om sirkulærøkonomi, men ikke alle forstår kraften sirkulærøkonomi til både å være lønnsomt og bærekraftig, sier direktør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel, Alexander Haneng. Slåkke er et stjerneeksempel der bedriften tar inn farlig avfall, dvs utdaterte brannslukkere, og i en egenutviklet prosess gjør de nytt liv som ombrukte brannslukkere.

Ett 100 år gammelt produkt

Slåkke startet med en ide. En ide om å ta fatt på en bitte liten fraksjon i det store avfallsbildet. Brødrene som hadde den opprinnelige ideen til Slåkke hadde selv over flere tiår bidratt til import av nyproduserte brannslukkere, og kjent på hvor ressurskrevende det var å utføre service på utdaterte brannslukkere manuelt.

Ideen er enkel. Automatisert produksjonslinje for å kjøre service i stor skala med en kapasitet til å forsyne Norges årlige behov for brannslukkere med ombrukte apparater!

I Norge estimeres det å være over ti millioner brannslukkere. Årlig må omtrent en million av disse på service eller erstattes. Ved å gjenbruke brannslukkere i Norge vil selskapet redusere behovet for import og dermed redusere det totale CO2-uslippet kraftig. Det blir mindre transport og mindre uttak av råvarer. Det kreves hele fire kilo stål for å produsere en ny brannslukker i dag.

I 2022 fikk Miljø Norge miljøteknologitilskudd på 26 millioner kroner fra Innovasjon Norge for å realisere ideen, og å bygge fabrikken i Lier.

Slåkke er et resultat og et bevis på at man kan lykkes med sirkulære forretningsmodeller dersom man evner å finne en modell og løsning som skalere.

Mer om bedriften her

Person i dress foran NHO-logo

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt