Sanksjoner og den ukrainske listen

Publisert

Foto: Colourbox

Det er de vedtatte sanksjonene i norsk lov som er styrende. Det konstaterte Utenriksdepartementet under et dialogmøte med næringslivet.

Onsdag denne uken  inviterte Utenriksdepartementet (UD) næringslivet til møte om EUs sanksjonsliste og den mye omtalte Ukrainske listen. NHO Service og Handel deltok ved bransjedirektør for handel, Linda Vist.

I møtet presiserte UD at det er viktig å skille mellom sanksjoner som Norge har innført, og den ukrainske listen over selskaper som har medført at enkelte  norske selskaper har valgt å boikotte Freia, som er eid av Mondelez. Mondelez er et av mange selskaper på den ukrainske listen.  Listen er ikke en del av Norges og EUs sanksjonsregelverk, men er publisert på hjemmesiden til det ukrainske anti-korrupsjonsbyrået.

UD var tydelige på at det er opp til folk, bedrifter og organisasjoner å gjøre egne etiske vurderinger. Det riktige er at den enkelte tar selvstendige valg om hva de vil kjøpe og hvem de vil handle med. 

Bransjedirektør for handel i NHO Service og Handel, Linda Vist, er tydelig på at NHO-felleskapet ønsker å være en formidler av samme budskap som UD, og støtter opp om den tydeliggjøring som er gitt. NHO skal hjelpe virksomheter og forbrukere til å ta informerte valg, og vil holde seg oppdatert i forbindelse med denne saken i tiden som kommer.

– Det var svært gledelig å høre at Utenriksdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet gir næringslivet og organisasjoner ros for etterlevelse av gjeldende sanksjoner. Myndighetene har en klar og entydig oppfatning av at næringslivet ønsker etterlevelse og praktiserer det i sterk grad, uttaler Vist.

Når det gjelder egentlig sanksjonene?

  • Tiltakene er svært omfattende og omfatter alle sektorer som er av økonomisk betydning for Russlands evne til å finansiere sin krigføring mot Ukraina.
  • Tiltakene er særlig rettet mot finanssektoren, energisektoren og transportsektoren. De inneholder en rekke bestemmelser om eksportkontroll, herunder forbud mot eksport og import av en rekke varer, teknologier og tjenester til og fra Russland og til bruk i Russland, samt restriksjoner knyttet til ulovlig okkuperte områder i Ukraina. 

Les mer på regjeringen.no

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!