Utenlandsk netthandel: Deklareringsunntaket fjernes

Publisert

Internetthandel

Siden 2020 har det vært deklareringsunntak for kjøp fra utenlandske nettbutikker til under 350 kr. Foto: Colourbox.com

Fra 1. januar må kunder som handler på nett, betale moms og eventuell toll fra første krone ved kjøp fra utlandet. Det kan også komme et administrasjonsgebyr.

Siden 2020 har det vært deklareringsunntak for kjøp fra utenlandske nettbutikker til under 350 kr. Det betyr i praksis at varene ikke har blitt stoppet for betaling av avgifter ved innførsel til Norge.

Det er det nå slutt på.

– At deklareringsunntaket endelig er fjernet er gledelig og noe NHO Service og Handel har etterlyst. Å fjerne dette gir mer rettferdig konkurranse mellom norske og utenlandske nettbutikker, noe som i tur styrker norske bedrifter og arbeidsplasser, sier direktør for Handel i NHO Service og handel, Linda Vist.

Midlertidig ordning

I 2020 ble den såkalte 350-kronersgrensen avviklet, altså at varer fra utlandet med lav verdi hadde avgiftsfritak. Varer kjøpt fra utenlandske nettbutikker, skulle nå ilegges den samme avgiften som varer kjøpt i norske butikker.

En forenklet registrerings- og rapporteringsordning (VOEC) ble innført, der merverdiavgiften kreves sammen med salget i den utenlandske nettbutikken. Varer merket med VOEC-nummer er videre unntatt fra deklareringsplikten. Forsendelser som ikke er merket skal deklareres, og merverdiavgiften beregnes og kreves ved tolldeklareringen.

For å lette vareflyten, ble det innført en overgangsordning med et midlertidig deklareringsunntak for varer med verdi under 350 kroner. Det er denne ordningen som nå er fjernet.

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!