Regjeringen har lyttet: Endring av brukthandelloven for næringslivet

Publisert

Brukthandel, butikk

– For detaljhandelen er det, kort oppsummert, gullsmedene som fortsatt må forholde seg til loven. Samtidig vil innsnevringen som regjeringen nå foreslår, gjøre det enklere for butikker å selge for eksempel brukte klær og møbler, uttaler direktør for Handel i NHO Service og Handel, Linda Vist. Foto: Colourbox.com

NHO Service og Handel har i lang tid jobbet for endring av brukthandelloven. Nå har regjeringen lyttet.

I august i fjor ble forslaget til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) om å fjerne hele brukthandelloven, eller kraftig innskrenke denne, sendt på høring. Nå har regjeringen fulgt opp med sitt forslag, nemlig å innskrenke lovens virkeområde. Det vil si brukte og kasserte varer av edelt metall, edelstener og perler, kulturgjenstander, kunstverk, samleobjekter, antikviteter og motorvogner.

– Regjeringen viser med dette at de har lyttet til oss som kjenner bransjen. I NHO Service og Handel har særlig bærekraftrådet vårt, hvor mange handelsbedrifter sitter, vært sterke pådrivere over tid. Det er med andre ord stor vilje i handelen til å selge mer brukt, og nå vises det også politisk vilje til å gjøre dette lønnsomt, uttaler bransjedirektør for handel i NHO Service og Handel, Linda Vist.

Utdatert lovverk

Brukthandelloven fra 1999, har krevd at alle varer må loggføres manuelt i en fysisk protokoll, når bedriften tar imot gjenstander for bruktsalg. Deretter må varene oppbevares i to uker før salg, og det er opp til det enkelte politidistrikt å avgjøre om du i det hele tatt skal få selge brukte varer.

NHO Service og Handel, med Vist i spissen, har i lang tid lagt press på politikerne for å endre lovverket.

– Nordmenn er på topp i Europa hva angår bruk og kast, og vi kan ikke fortsette slik. Økt ombruk er et viktig steg i riktig retning, men brukthandelloven har gjort det unødvendig vanskelig. Verden ser nemlig svært annerledes ut nå, enn på 90-tallet, konstaterer Vist.

Fortsatt jobb å gjøre

For Linda Vist og andre som har jobbet for denne saken, har det vært mange møter, etterfulgt av å forfatte omfattende høringer og innspill, før Nærings- og fiskedepartementet til slutt tok grep. Nå følger også regjeringen opp, noe som er en stor seier for bransjen.

– For detaljhandelen er det, kort oppsummert, gullsmedene som fortsatt må forholde seg til loven. Samtidig vil innsnevringen som regjeringen nå foreslår, gjøre det enklere for butikker å selge for eksempel brukte klær og møbler. Det er vi veldig glade for, sier Vist.

Vårt medlem Fretex er en av dem hun har jobbet tett med, og også de er glade for at jobben de har lagt ned bærer frukter. Samtidig:

– Det er fremdeles mye som gjenstår for at det å kjøpe brukt skal være like attraktivt som å kjøpe nytt. Nullmoms på brukte varer og reparasjoner er et tiltak som vil være med på å bidra til dette. Vi følger spent med på fortsettelsen, uttaler direktør Fretex Miljø AS, Kristin Hareide.

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?