Dagligvare har hatt lave marginer under prisoppgangen

Publisert

Linda Vist

Linda Vist er direktør for handel i NHO SH. Foto: NHO SH

-Vi glade for at Konkurransetilsynet nå bekrefter det også våre tall viser: Dagligvarebransjen skodde seg ikke på prisoppgangen, men har hatt lavere driftsmargin siste to årene enn under pandemien, sier Linda Vist, direktør for bransjen Handel i NHO Service og Handel.

Konkurransetilsynet har foretatt en kartlegging av lønnsomheten i dagligvaremarkedet. Konklusjonen er at det er få tegn til at dagligvareaktørene utnyttet koronapandemien eller krigen i Ukraina til å øke prisene.  

Konkurransetilsynet har hentet inn tall fra en rekke leverandører i ulike produktmarkeder og fra de tre store dagligvarekjedene, som er aktive på både grossist- og detaljistleddet i verdikjeden for dagligvarer. Basert på disse tallene har tilsynet beregnet bruttomarginer, driftsmarginer og avkastning på kapital for perioden 2017 til 2022.

Konkurransetilsynet finner at lønnsomheten i driften for flere av aktørene på leverandør- og detaljistleddet i verdikjeden for dagligvarer er betydelig høyere enn det en skulle forvente å finne i et marked med hard konkurranse og få etableringshindringer. Med andre ord er resultatene konsistente med svak konkurranse og betydelige etableringshindringer i deler av det norske dagligvaremarkedet.

Tidligere har Konkurransetilsynet vurdert at konkurransen i det norske dagligvaremarkedet er svak, blant annet på grunnlag av sterk konsentrasjon, høye etableringshindringer og høye priser. Resultatene fra tilsynets nye kartlegging støtter opp om denne vurderingen.

Konkurransetilsynet har mer om saken her

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?