Sunne hender besøkte Kuben videregående skole

Publisert

Innledningsvis satte vi i gang et illustrerende forsøk med hvor lang tid det tar å løse opp en sukkerbit i vann.

Prosjektet Sunne hender er et samarbeid mellom NHO Handel og NHO Service, som hadde en spennende formiddag sammen med potensielle lærlinger innen frisørfaget første skoledag etter påskeferien.

Det var lærere på Kuben videregående skole som inviterte oss til å lære elevene opp i behandling av hender for å unngå hudplager. Det var 17 lydhøre elever og to lærere som fulgte interessert med.

Innledningsvis satte vi i gang et illustrerende forsøk med hvor lang tid det tar å løse opp en sukkerbit i vann. En sukkerbit var naturell, to var innsmurt med ulike hudkrem og en var pakket inn i en nitrilhanske. Det tok utrolig kort tid før den ubeskyttede (naturell) sukkerbiten var løst opp – under ett minutt faktisk. Den sukkerbiten som var pakket inn i nitril var fortsatt like hel da vår presentasjon var over, mens de som var smurt inn i parfymefrie kremer fra apoteket tok noe tid å oppløse. Konklusjonen av denne testen er hvor stor påvirkning vann har - ikke bare på sukkerbiter, men også på huden.

Vi gjennomførte så en Kahoot med 15 spørsmål relatert til huden, hansker og HMS.

Deretter overtok dr. med. i arbeidsmedisin Jose Hernán Alfonso. Han foredro på en forståelig måte om huden og hvilke utfordringer mye bruk av vann og kjemikalier har for huden. Han presenterte bilder på faresignaler og minnet om at det er viktig å kontakte lege straks det er tendenser til hudplager. Tidlig behandling kan være avgjørende. Han var opptatt av rekkefølgen i arbeidsoperasjonene i frisøryrket, for å begrense kontakt med kjemiske stoffer: Klippe  - Farge – Vaske. Videre sa han at mange glemmer at hendene trenger pleie i løpet av arbeidsdager; tørr hud sprekker fort opp. Også når man på den kalde årstiden er ute er det viktig å bruke varme hansker for å unngå kuldeskader. Sørg for at saksen som brukes er nikkelfri.

Jose presiserte at dersom det er usikkerhet om en kunde er allergisk eller ikke; skal det IKKE testes i frisørsalongen. Testing skal foregå hos lege. Testing selv på et lite område av huden kan i seg selv utvikle allergi.

Regionsjef i Granberg AS, Øst Torhild Fahle forklarte forskjellen på en riktig hanske og en som gjør mer ugagn enn nytte. F. eks. er vinylhansker ikke tilfredsstillende. Det er akselleratorfrie nitrilhansker som også er pudderfrie som anbefales. Dersom hansker i seg selv skaper problemer, er anbefalingen å ha et par tynne bambushansker inni. Hun illustrerte god hanskebruk og viste en video om hvordan brukte engangshansker tas av. Elevene trente deretter på å ta av brukte hansker på en riktig måte. 

Ringer hører ikke hjemme på fingrene den tiden man er på jobb; dette gjelder også ekte gull ringer.

Hånden må være helt tørr før hansken tas på og hansken tas av straks det ikke er behov for den lengre.

Så snakket vi litt om arbeidsavtalen og lærekontrakten, og viktigheten av å følge studieprogresjon.  Fagforbundet snakket om fagorganisering og noen tips for en ungdom som skal inn i arbeidslivet.

Tilslutt ble Kahooten fra innledningen kjørt på nytt. Riktige svar økte med ca. 150 % fra første forsøk. Altså en utmerket læring for elevene. Alle involverte er innstilte på å tilby dette opplegget til andre videregående skoler, og eventuelt andre som ønsker fokus på sunne hender.